Американските банки се включиха в глобалното изтегляне на капитали от Русия

На фона на ескалиращата криза в Украйна, която изправя страната на ръба на гражданска война, чуждите капитали продължават да изтичат от Русия. Изключение не правят и средствата на американските банки.

Няколко топ американски кредитора наскоро разкриха мащаба на свиване на капиталовите им експозиции в Руската федерация, предава Financial Times.

Вложените от Citigroup средства в Русия са спаднали с 9% до 9,4 млрд. долара през първото тримесечие на тази година според официално изявление на банката. Финансовата институция изрази загриженост най-вече заради задаващите се икономически санкции срещу Москва.

„Бъдещите разработки, включително налагането на допълнителни санкции срещу руските предприятия, отрасли, частни лица или други, може да се отрази отрицателно върху бизнеса“, предупредиха експертите от Citigroup.

Други банки са изтеглили още повече капитали от все по-несигурната бизнес среда. JPMorgan Chase е орязала 13% от вложените средства, докато Bank of AmericaMerrill Lynch е свила експозициите си във федерацията с 22 на сто.

От Bank of America бяха дори още по-прями в коментарите си спрямо Citigroup, заявявайки, че очакват „потенциал за по-нататъшна ескалация на геополитическото напрежение, който увеличава тежестта на санкциите срещу руските интереси, както и възможните руските контрасанкции“.

Европейските банки също намекнаха за възможността за намаляване на капиталовите им вложения в Русия и Украйна. Raiffeisen Bank Austria блокира дейността на украинското си звено Raiffeisen Bank Aval през март с оглед на на увеличаващото се напрежение в страната.

В същото време най-големият украински кредитор Privatbank закри клоновете си в източната част на страната и блокира паричните сделки там, след като банката бе набелязана за потенциална мишена от проруските сепаратисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *