Американските власти обвиниха известен Bitcoin бизнесмен в измама за 19 млн. долара

Американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) е завела дело в съда срещу изпълнителния директор на компанията GAW Miners Джош Гарза, съобщава онлайн изданието CoinDesk. Компанията е мамила своите клиенти и инвеститори, като им е обещавала голяма възвращаемост на техните инвестиции в нея, които да се използват за „копане“ на виртуалната валута Bitcoin.

На пръв поглед GAW Miners е продавала виртуални машини, които да се използват за генериране на Bitcoin. Идеята е, че човек не инвестира в скъп хардуер, който бързо става недостатъчен за „копане“ на Bitcoin, а си плаща месечна такса и получава всичко необходимо. Според SEC обаче 10-те хиляди клиенти и инвеститори на компанията са били измамени.

„Подсъдимите са използвали примамката на бързо забогатяване в комбинация със система за плащане от 21-ви век, позната като виртуална валута, за да измамят инвеститорите. Замаскирана чрез високи технологии и специфичен жаргон, измамата на подсъдимите е съвсем лесна – те са продавали това, което не притежават и са представяли по грешен начин това, което продават“, пише SEC в своето обвинение.

Комисията изчислява, че чрез схемата GAW и Гарза са генерирали около 19 млн. долара приходи. Според SEC клиентите и инвеститорите са били подведени, защото предлаганият от компанията хардуер и виртуални машини са били значително по-маломощни от представянето. В крайна сметка SEC изчислява, че всеки ден компанията е трябвало да връща на клиентите и инвеститорите повече, отколкото генерира. Гарза е обвинен в класическа Понзи схема.

Освен това той е обявил, че е продал контролния си дал в компанията ZenMiner и тя е отделна. Бивш служител на GAW обаче твърди, че това никога не се е случвало и Гарза винаги е притежавал и контролирал ZenMiner. Компанията създаде и алтернативна криптовалута – Paycoin.

В крайна сметка преди няколко месеца GAW се срина и се появиха съмнения за нейния метод на работа. SEC започна проверка, която завършва със завеждане на делото.

Самият Гарза отказва коментар, а неговият адвокат допълва, че темата ще бъде дискутирана само в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *