Американските индекси се повишиха за втора поредна седмица

Европа

Европейските акции регистрираха най-доброто си седмично представяне от месец юли след спекулации, че рекордната вълна от сливания и придобивания на Стария континент ще продължи и през следващата година.

Националните индекси завършиха на положителна територия във всички 18 западноевропейски пазара. Немският Xetra DAX добави 2.5%, британският FTSE 100 нарасна с 1.8%, а френският CAC 40 напредна с 2.9%. В Лондон Dow Jones Stoxx 600 завърши с актив от 2.8% до 366.13 пункта и записа най-резкия си седмичен ръст от 28 юли. Основен катализатор на декемврийското рали на европейските акции е рекордната стойност на сделките по сливане и придобиване и увереността, че ръстът на корпоративните печалби ще продължи и през 2007 година. По информация на Bloomberg от началото на годината корпоративните придобивания в региона възлизат на 1.6 трлн. долара спрямо 998 млрд. долара за същия период през изминалата година. Според анализатори печалбите на компаниите, съставящи Stoxx 600, ще отчетат ръст от 13.7% за 2006 година спрямо прогноза от 9% в началото на календарната година.

Акциите на Royal Ahold, собственик на щатските вериги Stop & Shop и Giant, се изстреляха с 9.7% след спекулации, че компанията може да стане обект на придобиване. Според анализатори на UBS Clayton Dubilier & Rice и Kohlberg Kravis Roberts могат да направят съвместна оферта на стойност 6 млрд. долара за щатското поделението на компанията – Ahold Foodservice.

Книжата на ABN Amro се изстреляха със 7.1%. Според анализатори на Rabo Securities най-голямата холандска банка може да бъде придобита или да се слее с друга банка.

Акциите на Nestle поскъпнаха с 4.1%, след като най-големият производител на хранителни продукти в света се съгласи да закупи поделението на Novartis за хранителни добавки в сделка за 2.5 млрд. долара. Акциите на швейцарския фармацевтичен гигант нараснаха с 3.8%.

Tele2 AB поведе ралито сред телекомуникационните книжа – най-добре представилият се сектор сред 18-те групи в Stoxx 600 през изминалата седмица. Най-големият телеком в Швеция се изстреля с 9%, след като Goldman Sachs повиши рейтинга на компанията до “neutral“ от “sell“.

France Telecom напредна със 7%. Втората по големина телекомуникационна компания в Европа очаква да изпълни 45% от тригодишен план за съкращаване на работни места до края на настоящата година. BT Group, лидер в сектора във Великобритания, скочи със 7.9%. Deutsche Telekom, бившият немски телефонен монопол, добави 4.3%.

САЩ

Американските акции се повишиха през изминалата седмица и тласнаха Dow Jones до нов исторически рекорд, след като инфлацията отчете спад, а корпоративните печалби на компании като Bear Stearns надвишиха консенсусните прогнози на анализаторите.

Широкият Standard & Poor’s 500 добави 1.2% до 1427.09 пункта. Пет от десетте индустриални групи на бенчмарка регистрираха нови рекордни стойности през седмицата. Сините чипове, представени в Dow Jones Industrial Average, напреднаха с 1.1% до 12 445.52 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 0.8% до 2457.20 пункта.

Федералният резерв остави основния лихвен процент непроменен на 5.25% на четвърто поредно заседание, но потвърди наличието на умерен инфлационен риск в икономиката. Централната банка повиши основната ставка с 25 базисни пункта на 17 поредни заседания от 1% през юни 2004 година. В други икономически новини от седмицата индексът на потребителските цени остана стабилен след спада от 0.5% през октомври. Основният компонент на показателя, изключващ храни и енергия, забави растежа си до 2.6% на годишна база и отчете второ поредно понижение след достигнатия през септември 10-годишен връх.

General Electric, най-голямата публична компания в света, поведе ралито на Dow Jones. Компанията, чиято дейност варира от медицинско оборудване до финансови услуги, записа най-доброто представяне сред компонентите на бенчмарка, повишавайки се с 5.9% до 37.36 долара. Главният изпълнителен директор на GE заяви, че очаква ръст на печалбата от 13% до 2.17 долара на акция през 2007 година.

Книжата на Bear Stearns се покачиха с 3% до рекордните 163.68 долара. Нетните приходи за четвъртото тримесечие на петата по големина инвестиционна банка в САЩ достигнаха 4 долара на акция, побеждавайки предварителните прогнози на анализаторите от 3.36 долара.

Акциите на Ciena, производител на мрежово оборудване за компютри, се изстреляха с 14% до 28.81 долара и реализираха най-доброто представяне сред компонентите на S&P 500, след като компанията публикува първата си тримесечна печалба от 2001 година. Нетните приходи за четвъртото тримесечие достигнаха 16 цента на акция и надвишиха консенсусните прогнози на анализаторите от 12 цента.

Възможни придобивания в авиосектора също подкрепиха щатските книжа през изминалата седмица. UAL, притежаваща United Airlines, и Continental Airlines са в процес на преговори, които могат да доведат до сливането на втората и четвъртата по големина авиокомпании в САЩ. Акциите на UAL поскъпнаха с 3.4% до 44.41 долара, а Continental Airlines добави 5.9% до 44.45 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *