Американският долар възстанови част от своите позиции спрямо еврото по време на търговията в Азия – 23.01.2008

Американският долар възстанови част от своите позиции спрямо еврото по време на търговията в Азия, заради страха от забавянето на икономическият ръст провокиран от инвеститорите, които искат по-стабилни вложения – такива са Държавните ценни книжа на САЩ.

Във вторник ФЕД удивиха пазара, с това че понижиха лихвите с 75 базисни пункта и те достигнаха нива от 3,50%, преди запланираното в неделя заседание. Това усили страха, че световната икономика попада в рецесия и е нужно съществено действие.

Обикновено понижаването на лихвите в САЩ води до натиск за понижаване на долара понеже намаляват привлекателносста на доларовите активи за инвеститорите. „Разликата в процентната ставка не е толкова важна за инвеститорите в момента. Негативно влияние има и забавянето на американската икономика, което се явява основна тема за безпокойство.” – казаха от Hang Seng Investment Securities Ltd

Пазарът сега разчита на здравето на американската икономика повече от когато и да било”. ФЕД може да понижи лихвите на следващото си заседание, което ще се състои на 29-30 януари, което ще направи доларът привлекателен за финансови сделки в рамките на търговията межди двете решения. Доходността на американските ценни книжа падна в навечерието на понижението на лихвените проценти от ФЕД.

Вниманието на участниците днес ще бъде привлечено от двойката евро – йена и индекса Dow Jones

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *