Американският суров петрол отново флиртува с ниво от 30 долара за барел

В края на търговията във вторник фючърсите на американския лек суров петрол пробиха за кратко под „кота 30“, достигайки дъно от 29,40 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт „брент“ се понижиха до 32,30 долара. Повод за новия спад на „черното злато“ бяха данни на Американския петролен институт, според които запасите на суров петрол в САЩ за седмицата до 29-и януари нараснаха с 3,8 млн. барела (при средни прогнози за повишение с 3,5 млн. барела), достигайки исторически връх от 500,4 млн. барела – най-големите по размер петролни запаси от 30-те години на миналия век.

Данните на API подсилиха допълнително опасенията, свързани със свръхпредлагането на петрол в световен план на фона на все по-избледняващи надежди, че в скоро време големите производителки на ценната суровина могат да постигнат споразумение за намаляване на производствените квоти. Намерението на Иран да повиши в скоро време петролния си износ с 1,5 млн. барела на ден също допринасят за подновения натиск от продажби на международните петролни пазари.

През днешната азиатска и в началото на европейската търговия има частичен опит за стабилизация на „черното злато“ като реакция на по-добро проучване за активността в сектора на услугите в Китай през първия месец на годината. Фючърсите с доставка през март на петрола сорт „брент“ се търгуват около 32,96 долара за барел, нараствайки с 0,73%, докато фючърсите на американския лек суров петрол опитват да се закрепят над ниво от 30 долара, отскачайки с 1% от снощните дъна. Инвеститорите обаче са нащрек преди данните на Енергийната информационна администрация (EIA) от 17:30 ч. и дали те ще потвърдят солидното нарастване на седмичните петролни запаси в САЩ, което отчете API. Средните прогнози са за ръст на петролните запаси с 4 млн. барела за седмицата до 29-и януари след техен скок с 8,38 млн. барела през предходната седмица.

Някои анализатори очакват ситуацията с прекомерното насищане на петролните пазари да започне да се подобрява през второто тримесечие на годината, прогнозирайки, че цените вече са близо до техните дъна. Други обаче са на обратното мнение, залагайки на по-нататъшно понижение на петролните цени към нива между 25 и 20 долара за барел, докато трети разчитат на спад дори към дъна от около 10 долара за барел, преди да започне възстановяване на пазара на „черното злато“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *