Американският фонд Anchorage купува изцяло „Идеал стандарт – Видима“

Севлиевските заводи за санитарна керамика и арматура „Идеал стандарт – Видима“ скоро ще са изцяло собственост на американския фонд Anchorage Capital, като от инвестицията си излиза друг финансов инвеститор от САЩ – Bain.

Това става ясно от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията и от източници на „Капитал“, запознати със сделката. Anchorage, който управлява активи за близо 30 млрд. долара, всъщност първо беше само кредитор, но преди четири години придоби и миноритарен дял. Сега основният акционер Bain му продава участието си.

Един собственик

От съобщение до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) става ясно, че регистрираната в Люксембург ACMO планира да придобие самостоятелен контрол върху Ideal Standard и предприятията от групата. ACMO е собственост на Anchorage Capital. През май тази година предстои падеж по дълг на производителя и сделката вероятно е свързана. От компанията са категорични, че това няма да се отрази на дейността в България.

Според уведомлението ACMO или контролирано от нея дружество има намерение да придобие самостоятелен контрол върху Ideal Standard International и Ideal Standard MENA Holding. Това включва и българското дружество „Идеал стандарт – Видима“, което има завод за санитарна керамика в Севлиево и два завода за санитарна арматура (в Севлиево и в близкото село Градница).

От „Идеал стандарт – Видима“ уточниха за „Капитал“, че сделката все още е на етап подготовка. „Съобщението в КЗК е свързано със стратегически възможности, които бордът на директорите и акционерите на Ideal Standard International оценяват понастоящем по отношение на предстоящия падеж на дълга“, казаха от там и добавиха: „В това отношение не са взети окончателни решения“. От компанията не уточниха каква е общата дължима сума, но през 2011 г. бяха издадени обезпечени облигации за 275 млн. евро с падеж през 2018 г., които бяха преструктурирани през 2014 г.

Местни консултанти са били контактвани и от други кандидати (например испански), който е проявявал интерес към компанията, т.е. са били изследвани и други опции освен Anchorage Capital.

Кой е купувачът

ACMO е част от регистрирания на Каймановите острови Anchorage Capital Master Offshore Fund, а самата група Anchorage Capital е базирана в Ню Йорк и управлява активи за близо 30 млрд. долара. В уведомлението до КЗК ACMO е представена като компания, която се занимава с управление на частни инвестиционни фондове в Северна Америка и Европа със специална насоченост към задлъжнели компании.

Самата Anchorage Capital влезе като акционер в Ideal Standard през 2014 г. след преструктуриране на дълг и свежа инвестиция. Дотогава едноличен собственик беше една от най-големите компании за дялови инвестиции – Bain Capital, чрез свои фондове. Тя придоби Ideal Standard през 2007 г. срещу 1.7 млрд. долара, като финансира покупката със значително количество дълг. В момента Bain Capital и Anchorage Captial са двата най-големи собственика, но от компанията официално не обявяват какви са дяловете им.

Ефектът в България

„Идеал стандарт – Видима“ е третата по големина компания в сектора на машините и оборудването в България с приходи от 376 млн. лв. за 2016 г. според класацията К100. Тя е и едно от ключовите звена за самата група. От компанията коментираха за „Капитал“, че евентуална сделка няма да окаже влияние върху дейността в България, която остава основен стратегически важен пазар за Ideal Standard както от производствена, така и от търговска гледна точка. „Продължаваме да реализираме нашите стратегически инвестиционни планове в страната и да се фокусираме направените значителни инвестиции към днешна дата да продължат да осигуряват очакваната възвращаемост“, казаха от там, информира в.Капитал.

В края на 2017 г. стана ясно, че „Идеал стандарт – Видима“ е инвестирала 22.5 млн. лв. в завода си в Севлиево за последната година. Това е само първият етап от тригодишна инвестиционна програма, чиято цел е увеличаване на капацитета и повишаване на производителността, като общата сума за периода се планира да достигне близо 70 млн. лв.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *