Американският Pfizer с нова сделка за придобиване на фармацевтична компания

Американският фармацевтичен гигант Pfizer е вече в напреднали преговори за закупуване на компанията, произвеждаща медикаменти за рак “Medivation“ за около $ 14 млрд (£ 10.7 млрд).

The Financial Times и Bloomberg бяха сред новинарските групи, които съобщиха, че поглъщането може да дойде по-рано тази седмица.

Базираната в Сан Франциско Medivation произвежда лечение за простатен рак Xtandi.
Френската Sanofi, Merck & Co и Celgene също са се опитали да купят Medivation.
Ройтерс съобщи в неделя, че Pfizer се е съгласил по принцип да плати около $ 80 на акция за Medivation, значително повече от офертата от $ 52.50, предложена от Sanofi през април.
Портфолиото на лекарства Pfizer включва лечение за рак на гърдата Ibrance и няколко други обещаващи имуно-онкологични продукти.
В допълнение към Xtandi, който вече е одобрен за продажба в САЩ и се очаква да генерира $ 5.7 млрд в продажбите от 2020 година. Medivation има лечение за рак на гърдата – Talazoparib, но е в процес на разработване.
Medivation е основана през 2004 година, като нейната пазарна оценка се е увеличила двойно през последните шест месеца.
През април, Pfizer провали планирано сливане с Ирландския Allergan, заради планове да се променят данъчните закони и такси в САЩ.
В американското министерство на финансите бяха обявени планове за предотвратяване на сделки, известни като „инверсии“, където една американска фирма се слива с фирма в страна с по-ниска данъчна ставка.
Сделката Pfizer-Allergan, на стойност $ 160 милиарда щеше да е най-големият пример за „обръщане“.
Също така би било най-голямата фармацевтична сделка в историята.

Публикацията подготви: Станислав ШИШМАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *