Американски гигант прави първата инженерна академия в България

Местното дружество на американския гигант Visteon прави първата инженерна академия в България. От софийския офис на „Вистеон електроникс България“ обявиха, че отварят свой обучителен център за развитие на бъдещи специалисти. Фирмата за автомобилна електроника вече има 600 инженери тук, половината от които софтуерни. Развойният център работи за гиганти като Volkswagen, BMW, GM, Ford, Renault, Opel и др.

Това е поредната световна компания, която открива безплатен център за обучение, за да запълни дефицита в образователната система. Различното е, че досега това правиха основно софтуерни компании, а това е първият с по-широк инженерен профил.

По-различни обучения

За разлика от другите академии на български IT компании, които наблягат основно на развитие на софтуерни специалисти, „Вистеон“ (която до миналата година беше „Джонсън контролс електроникс“) ще предоставя и обучения в алгоритми, структуриране на данни, управление на хардуер, графичен дизайн, разработка и изпълнение на стратегии за тестване и др. Все пак фокусът ще е върху програмните езици С/С++.

Обученията ще бъдат на модули и ще започнат от септември, като ще продължават по три месеца. Набирането на кандидатури за първия випуск стартира през юни 2015 г. и се извършва през сайта на фирмата www.visteon.bg. Обучението ще е безплатно, няма изисквания, като могат да кандидатстват дори ученици.

„Засега предвиждаме капацитетът й да не надхвърля 20 човека за един обучителен цикъл, като желанието ни е инициативата да стане традиционна и да има няколко „випуска“ всяка година“, заявиха от „Вистеон електроникс България“ пред „Капитал Daily“. Което означава, че на година могат да се обучават около 80 души, като се очаква програмата тепърва да се разширява.

Най-добре представилите се ще имат възможност да продължат професионалното си развитие в центъра на компанията в София като постоянни служители или стажанти. „В развойния център в София работят над 600 служители и към настоящия момент имаме над 100 отворени работни места, включващи такива за постоянна заетост и тези по стажантските ни програми“, заявиха от компанията.

„Продуктите на инженеринговия ни център в София влизат в милиони коли по света. Чрез инженерната академия искаме да предадем опита и знанията си на повече млади хора. Те ще имат възможност да допринасят за развойната дейност на продукти, които разработваме в България за световната автомобилна индустрия“, заяви управителят на „Вистеон електроникс България“ Иван Михайлов в официалното съобщение от компанията.

През последните години в опит да отговорят на недостига на квалифицирани специалисти много компании отварят собствени обучителни центрове, с които да привлекат студенти и завършили средното си образование. Най-активни са IT компаниите – най-успешният пример е академията на „Телерик“. Подобни проекти са и школата „IT таланти“ на „Империя онлайн“, „Хак България“ и др. През 2014 г. беше създаден и „СофтУни“, който подготвя софтуерни специалисти. Компаниите от сектора за машини и оборудване също предлагат многобройни обучения, както и тясно работят с техническите университети в цялата страна.

Българският инженерен център

„Вистеон електроникс България“ присъства в България от 14 години. До средата на миналата година компанията беше част от Johnson Controls (виж таблицата), чийто бизнес с автомобилна електроника беше придобит от гиганта Visteon в сделка за 265 млн. долара.

Офисът в София е тъй нареченият продуктов инженерингов център – тоест работи върху целия цикъл от производството на автомобилна електроника – софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника – табла, дисплеи, мултимедийни устройства, комуникационни модули и др. Половината от работещите около 600 души в България са софтуерни инженери. В момента той е вторият най-голям такъв център на Visteon по света. До 2003 г. българското подразделение беше част от немския доставчик на електроника за автомобили Borg Instruments, който през 2003 г. беше погълнат от Johnson Controls. От София се работи за най-големите автогиганти в света като Volkswagen, BMW, GM, Ford, Renault, Opel и др.

Компанията майка Visteon има 12 000 служители в 21 държави, като приходите й за 2014 г. достигнаха 7.51 млрд. долара. Тя е сред най-големите доставчици на компоненти за автомобили в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *