Американското правителство ще увеличи дела си в General Motors до 70%

Американското правителство ще увеличи своя дял в закъсалия автомобилен производител General Motors до 70%. Това означава, че държавата ще трябва да направи солидни инвестиции в General Motors, който да позволят на компанията да се преструктурира успешно, предава CNBC.
Тези инвестиции може да достигнат 50 млрд. долара. Ръководството на General Motors заяви по-рано през този месец, че се нуждае от поне още 30 млрд. долара, за да приключи с реорганизацията.Загубата за първото тримесечие на годината възлезе на5,98 млрд. долара.
Профсъюзът на Обединените автомобилни работници ще получи 17,5-процентен дял в капитала на General Motors. Правителството предложи на необезпечените кредитори 10% дял в компанията в замяна на техния дълг.
Обезпечените облигационери, на които General Motors дължи около 6 млрд. долара, ще бъдат с предимство в случай на фалит. След тях идва редът на американското правителство. Последни остават необезпечените кредитори, които са собственици на дълг за 27 млрд. долара.
Днес е последният ден, в който кредиторите трябва да вземат окончателно решение дали са съгласни с предложението да получат акции в преструктурираната компания в замяна на своя дълг.
Техният отказ би се превърнал в голям удар за General Motors и би предизвикал фалита на компанията, която е най-големият производител на автомобили в САЩ и най-старият представител на индекса Dow Jones IA.
Досега General Motors е получила финансова помощ от държавата на стойност 19,4 млрд. долара и ще има нужда от още 7,6 млрд. долара след 1 юни, за да покрие текущите си разходи. В събота стана ясно, че компанията е получила още един заем от правителството за 4 млрд. долара.
Акциите на General Motors поевтиняха рязко, след като компанията бе принудена да прекрати договорите с дилърите, затвори заводи и съкрати десетки хиляди служители. На 12 май книжата на General Motors поевтиняха до 1 долар за акция, което е най-ниската цена от 1933 г. досега. Вчера книжата на General Motors завършиха сесията почти без промяна до 1,44 долара за акция.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *