Американците живеят на ръба на фалита

Американците живеят на ръба – поне когато става дума за финансово планиране. Приблизително 62% от жителите на САЩ имат по-малко от 1000 долара депозит, а 21% дори нямат спестовни сметки, според ново проучване на Google, проведено този месец за GOBankingRates.

На практика повечето от хората без спестявания не могат да посрещнат риска от извънредни разходи и трябва да разчитат на приятели и роднини за непредвидени харчове.

За средностатистическото домакинство в САЩ дори ремонтът на автомобила би представлявал сериозно предизвикателство.

Изправени пред извънредна ситуация американците събират пари чрез намаляване на разходите, заеми от роднини и приятели или с помощта на кредитни карти.

Сред тези, които са имали по-големи спестявания преди 2008 г., 57% са използвали част от парите или всичките, за да покриват разходите си по време на Голямата рецесия. Това сочи пък проучване на Федералния резерв на САЩ. Разбира се и нулевите лихви на Фед не стимулират спестовността.

Съществуват обаче значителни разлики в спестовните нагласи на различните поколения. Делът на хората във възрастовата група 35-54 г. без спестени пари е 31%. Почти толкова са и родените през последните 30 години, които искат или не могат да пестят.

В същото време размерът на дълга на средностатистическия американец е нараснал от 160 долара на човек през 1952 г., до 10 600 долара с средата на тази година.

Данните на NerdWallet показват, че средната сума на задълженията по кредитни карти е 15 706 долара. Средният ипотечен дълг е 156 333 долара. А студентите в САЩ дължат средно по 32 953 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *