Американците купуват повече с поскъпналия долар

Разходите на потребителите формират около 70% от брутния вътрешен продукт на САЩ. Те се повишават с 0.7 на сто през февруари, което е повече от очакванията, показват данните на министерството на търговията, цитирани от Bloomberg.
Възстановяването на пазара на труда и увеличаването на благосъстоянието на домакинствата в резултат на по-високите доходи и поскъпването на цените на имотите, компенсират повишенията на данъчните ставки от началото на тази година. За повишението на потребителските разходи допринася и повишението на курса на долара спрямо конвертируемите валути на основните търговски партньори на САЩ.
Личните доходи са скочили с 1.1% през миналия месец, докато прогнозите бяха за ръст с 0.8%. През януари доходите намаляха с 3.7%, най-вече заради увеличаването на данъчната тежест с 2 процентни пункта.
Нивото на личните спестяванията в САЩ е нараснало до 2.6% от разполагаемия доход, спрямо 2.2% през януари, когато показателят достигна най-ниската си стойност от 2007 г. насам. През февруари разполагаемият доход на американците се повишава с 0.7%.
При това инфлацията във водещата икономика в света остава ниска, което се дължи до известна степен и на поскъпването на долара. Индексът на потребителските цени нарасна с 1.3% през февруари на годишна база.
Данните показват, че икономиката на САЩ се възстановява все по-бързо и вероятно нейният растеж ще се ускори през първото тримесечие на тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *