Американците променят „енергийните“ си навици

Вече 20 години местните власти в Палм Бийч, Флорида използват специални сензори разположени по стратегически пътни маршрути в окръга, за да отчитат интензитета на автомобилния трафик. До сега през всяка от предходните години, броят на леките коли движещи се по пътищата се е увеличавал средно с 2% годишно. През 2007 г. обаче, за първи път се забелязва застой, а през първите три месеца на настоящата година броят на движещите се автомобили е паднал със 7.5%.
Тази тенденция не се наблюдава единствено в Палм Бийч. Почти навсякъде в САЩ, трафикът е започнал да се облекчава, за което вина носят различни обстоятелства. На първо място трябва да отбележим рекордната цена на бензина, който в момента се търгува за $3.50 галона (1.15 лв. литъра). Според последните проучвания на Американската енергийна администрация, през тази година потреблението на горива в САЩ ще падне с 0.3%. Ако прогнозите се сбъднат, това ще бъде първото годишно съкращение от 1991 г. насам.
Дали наистина разточителната Америка започва да се замисля колко гориво изгаря? Според редица икономисти, отговорът е да. Преди да обявим добрата новина нека не забравяме, че САЩ все още са отговорни за потреблението на една-трета от общия изгарян в света бензин. Може би рекордно високите цени по бензиностанциите вече са повод американците да се замислят какви коли карат и колко ги използват.
Нека погледнем към последната пазарна статистика. Продажбите на автомобили в САЩ са паднали с 8% през първото тримесечие на 2008 г., докато сключените сделки с огромни SUV-автомобили са надолу с 27%. Досега Рон Гескер от Детрой е давал по $100 пет пъти месечно, за да зарежда чудовищния си всъдеход Chevrolet Suburban, но откакто бензинът поскъпна до невиждани преди нива, той и хиляди негови съграждани решиха да се преориентират към по-икономични возила. Сега вместо любимата си огромна кола, той се вози на икономичен мъник Mini Cooper S закупен за $10000 в еBay.
През последните няколко години анализаторите не можеха да дадат адекватен отговор на въпроса, защо въпреки по-високите цени на горивата, потреблението на автомобилни горива се покачва. Изглежда дори пристрастените към шофирането американци вече са достигнали някакво непреодолимо ниво на търпимост и започват да съкращават разходите си по поддръжка на автомобилния парк. Цената на бензина расте с по-голям процент от този на доходите, а масовите кампании за съхранение на енергията, като че ли също дават резултат.
Интересен е и фактът, че използването на градския транспорт в САЩ е достигнало 50-годишен връх през 2007 г. В същото време продажбите на японски и европейски (по-икономични) автомобили растат неудържимо. Разходът на гориво вече се нарежда на едно от първите места сред показателите, които определят каква кола да бъде закупена от средния американец.
Демографският фактор също оказва влияние върху автомобилния поток в САЩ. През 50-те и 60-те години на миналия век, следвоенното поколение масово настъпваше към крайградските жилищни зони с огромните си и неикономични коли, което доведе до ръст в търсенето на бензин от 4% на година. През 90-те години този процент вече бе паднал до 1.2% годишно. Според последните проучвания на енергийната администрация, този спад е следствие от застаряващото американско население от „бейби-бум“ поколението.
Все още не е сигурно дали тенденцията за пестеливост при шофирането ще се запази и занапред във времето. В исторически план, потреблението винаги е падало по време на рецесии, но веднага след тях се е забелязвал силен отскок. Според някой анализатори, текущата обстановка е именно такова рецесионно отдръпване на потребителите от пазара на горива, което ще се коригира веднага щом икономиката поеме отново по пътя нагоре. Дори да се окажат прави, едва ли търсенето на горива ще продължи да расте със същите високи стойности като в миналото.
Навиците на американците се променят благодарение на по-високата цена. Али Коен, която е 27-годишна счетоводителка в магазина Costco е започнала да използва автобус, за да се предвижва до работа. Фирмата й покрива месечната абонаментна карта от $63, което напълно я удовлетворява, за да не използва колата си до работа. По този начин г-ца Коен е съкратила наполовина потреблението си на горива през последните месеци. Това не е единичен случай, а ако продължи достатъчно дълго, може да промени цялата енергийна картина на Съединените щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *