Американци разработват хибриден летящ автомобил

Американската компания „Терафугия“ представи виждането си за своя летящ автомобил с хибридно задвижване. Фирмата съществува от 2006 година и вече има продаващ се малък самолет, с демонтиращи се крила, който може да се кара по пътищата като лека кола.

Новият прототип е кръстен TF-X и амбициите са в период между 8 и 12 години да се появи на пазара. От компанията обещават превозно средства, което ще е в състояние автоматично да заобикаля други летателни средства, зони с лошо време и зони, забранени за летене.

Излитането ще става вертикално, като хеликоптер. TF-X ще лети почти постоянно на автопилот, като кацането също ще е напълно автоматичен процес. Преди излитане ще се избира предпочитаното място за приземяване и няколко резервни площадки.

Возилото е снабдено и с вграден парашут, който се задейства от пилота, в случай на проблем. Високата степен на автономност ще прави възможно обучението за управление на TF-X да отнема едва пет часа.

Летателното средство ще има и ръчен режим на управление, като командите ще се подават чрез познатите от автомобилите волан и педали. На борда на TF-X има място за четирима пасажери, а с едно зареждане ще могат да бъдат прелетени поне 800 километра.

На земята TF-X се задвижва от електрически мотор, който получава енергия от зареждащи се от контакта батерии. Допълните ще има и бензинов мотор с мощност около 300 конски сили, който при работата си, ще зарежда акумулаторите.

Перките в сгъваемите крила, се задвижват от два електрически мотора. Те осигуряват скорост на летене от 320 км/ч.

Превозното средство ще е с напълно сгъващи се криле, като ще може да се побира в нормален гараж. По отношение на ценовото позициониране, се посочва, че към момента точна сума не може да се посочи, но не е изключено моделът да струва колкото добре оборудван луксозен автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *