Америка повтаря фаталната грешка, довела до глобалната финансова криза

Американците като че ли не си научиха урока от финансовата криза, започнала през 2008 година и измъчвала както местната, така и международната икономика в продължение на няколко години. Тогава ключът към икономическата стагнация се оказаха твърде многото кредити, раздавани на хора с недостатъчно възможности да ги връщат.

Е, към днешна дата ситуацията от преди 7 години отново се повтаря, но този път с нов нюанс. Пазарът на недвижими имоти отново расте бурно благодарение на многото ипотечни кредити, като според специалисти нивото им е по-голямо от времето преди 2008 година. Новото през 2015 обаче е раздаването и на все повече заеми за покупка на автомобили – отново на потребители с ниска ликвидност. Тези заеми си имат и име – т.нар. „Subprime“ кредити, пише германското издание Die Welt.

„Subprime кредите представляват в САЩ през януари 21 процента от заемите за нови автомобили“, констатира в доклад инвестиционната банка Goldman Sachs. „Това ниво е за седми пореден месец над максималното ниво от 16 процента, достигнато преди финансовата криза“, коментират още от финансовата институция.

Този кредитен балон обаче има и положителна страна – той допринася американската икономика да расте. Разходите на потребителите в страната растат с 3 процента през миналата година. Ако бъде изключен от статистиката пазарът на нови автомобили, то това ниво би било смалено наполовина – до 1.5 процента.

По време на финансовата криза спукването на кредитния балон с лошите кредити доведе до домино ефект за банки и застрахователи, а оттам за много сектори от реалната икономика. Ако отново се стигне дотам, най-вероятно ще станем свидетели на подобен сценарий, заключава изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *