Америка се колебае между петролни сонди и вятърни генератори

Заради поскъпването на бензина и „зависимостта от чуждия петрол“, която е обсебила САЩ, два големи проекта разделят американците – да възобновят масово петролните сондажи или да заложат на вятърната и слънчевата енергия.

Две решения, които сега разделят и кандидатите за Белия дом, републиканеца Джон Маккейн и демократа Барак Обама. Първият проект, чийто лозунг е „Drill! Drill! Drill!“ (Пробивайте! Пробивайте! Пробивайте!), е дело на бившия лидер на Републиканската партия Нют Гингрич. Той призовава да се увеличат петролните сондажи в САЩ, както на суша, така и по вода, за да се експлоатират неизползваните петролни резерви.

Кампанията му, която вече е събрала милион и половина подписи, настоява за отмяна на сегашната забрана за сондажи в американския континентален шелф, в Аляска и в битумни шисти – богати на петрол седиментни скали. Ембаргото е било наложено преди 20 години в името на опазването на околната среда.

Поддръжниците на Гингрич смятат, че САЩ си вкарват автогол, докато другите страни производителки на петрол стават по-активни.

„Американците имат избор между „Плащайте повече, пращайте повече пари на чуждестранните диктатори и осакатявайте още повече Америка“ и „Произвеждайте повече, печелете повече, плащайте по-малко, подсилете десноцентристкото мнозинство“. Направете избора си“, повтарят Гингрич и лобито му „Америкън сълушънс“.

По техен пример президентът Буш неотдавна обяви отмяна на ембаргото върху петролни сондажи в открито море, но за да влезе тя в сила, ще е нужно съгласието на Конгреса, което е малко вероятно, тъй като там мнозинство имат демократите.

Битумните шисти, които според официални изследвания съдържат три пъти повече петрол от резервите на Саудитска Арабия, предизвикаха въодушевление, особено около гигантско скално образувание в Скалистите планини, Бакън Шейл, при канадската граница, където се смята, че се съдържат между 3 милиона и 4,3 милиона барела петрол.

Обратно, милиардерът Т. Бун Пикънс настоява за завой на 180 градуса, като се заложи главно на вятърната и слънчевата енергия, за да се намали вносът на петрол.

Осемдесетгодишният Т. Бун Пикънс, който е легенда в тексаския петрол, премина през зрелищен обрат и сега се бори за изграждането на гигантски ферми за вятърна енергия, които според него ще могат след 10 години да произвеждат 20 процента от електроенергията на страната.

Той се опира на неотдавнашен доклад на американското правителство, в който тази хипотеза се смята за възможна. Той настоява и за системното използване на природен газ като гориво. Това би позволило да се намали с една трета петролният внос на

САЩ в следващите десет години, което прави 230 милиарда долара икономии. Пикънс се обръща към двамата кандидат-президенти и ги предизвиква да направят избор.

Милиардерът води масирана медийна кампания за своя „План Пикънс“ с ударни лозунги като „Америка е вятърната Саудитска Арабия“ или „Вносът на чуждестранен петрол струва три пъти колкото войната в Ирак“.

Той влага и свои пари – ще похарчи над 10 милиарда долара, за да изгради в Тексас гигантска ферма за вятърна енергия с мощност 4 гигавата, най-голямата в света с 2700 вятърни генератора, предвидена за 2014 г.

Противниците му го обвиняват, че защитава собствените си интереси, защото е инвестирал във вятърната и слънчевата енергия.

Това са две визии, които отразяват една и съща нетърпимост към скъпия бензин – новост за американците, които са силно изкушени от идеята за нови петролни сондажи.

Под натиска на общественото мнение Джон Маккейн, който досега беше против, запя друга песен. Барак Обама продължава да е против в името на опазването на околната среда и предлага значителни помощи за възобновяеми енергоизточници. Трябва да се отбележи, че нито един от двата лагера не се бори за икономии на енергия. (БТА)
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *