Америка удари дъното

Хората в САЩ станаха по-скромни. Ако преди високите темпове на растеж в сферата на недвижимите имоти бяха нещо съвсем нормално, то в момента американските финансови експерти се радват, ако конюнктурните стойности падат с умерена скорост. „Най-лошото вече отмина“, твърдят от правителствените среди във Вашингтон, но добавят, че кризата все още не е окончателно превъзмогната.

Различни щати, различна криза

За медиите в САЩ ситуацията на пазара за недвижими имоти продължава да е една от най-важните теми, защото в крайна сметка почти всеки американец пряко или непряко е засегнат от нея. На особена почит в момента са телевизионни предавания, в които се дават съвети – напр. дали моментът е подходящ за закупуването на недвижима собственост. Факт е, че през юли броят на продажбите на новопостроени къщи е нараснал с почти десет процента в сравнение с изминалите месеци. Въпреки че все още не е достигнато нивото на продажбите от юли 2008 година, по всичко изглежда, че Америка вече е ударила дъното на кризата в сферата на недвижимите имоти. Още през юни беше отбелязан ръст от над 9 процента, а през май – от 5 процента. Подобно развитие се наблюдава и при използваните жилища и къщи. В някои региони на САЩ цените на недвижимите имоти отново започват да се покачват.

Проблемът е, че пазарът се развива различно в отделните части на страната, казва Питър Тейтиън от Института за пазарна икономика във Вашингтон: „Кризата се развива по различен начин. Има части от страната, които са засегнати по-силно от други от срива на бранша за недвижими имоти. Продължава да бъде сериозно положението в областите, които в миналото са имали неестествено висок прираст на населението. Това са най-вече щатите в западната част на страната, както и Флорида и Калифорния. Докато ситуацията там се нормализира, ще измине още доста време.

Много по-добре изглеждат нещата в столицата Вашингтон, която не е силно засегната от финансовата криза. Пазарът тук ще се възстанови по-бързо.“ Сривът на пазара за недвижими имоти в САЩ беше причината за най-голямата рецесия с най-тежките последици от 70 години насам. Последва срив на икономиката и на части от банковата система. Безработицата нарастна. Много работещи и пенсионери изгубиха спестяванията си за пенсионно осигуряване. Стотици хиляди американци изведнъж не бяха в състояние да си изплащат кредитите.

Все още далеч от съживяването

Тази ситуация не се е променила и до днес. В страната има вълна от фирмени и частни фалити, каквито не е имало дори след Втората световна война. В началото беше кризата в сферата на недвижимите имоти, сега обаче, според експертите, безработицата и прекомерното задлъжняване на хората са основната причина икономиката да не може да се съвземе.
Според Питър Тейтиън правителството на Обама се опитва да пребори кризата с правилните средства. Спасителните пакети, възлизащи на милиарди, са успели да облекчат засегнатите от кризата. Но това не трябва да е всичко, изтъква Питър Тейтиън: „Сега са необходими още усилия, за да се стимулира икономическия растеж и да се създадат повече работни места.“

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *