Анализаторите са позитивно настроени за долара

Анализаторите предвиждат скорошен край на двегодишната слабост на долара спрямо еврото, след като все повече държавни фондове от Азия и Близкия Изток, започнаха да изкупуват активи деноминирани в щатски долари.

Доларът се очаква да поскъпне с около 3.5% до $1.40 за евро, според прогнозите на 42 интервюирани от Bloomberg валутни анализатори. В момента американската валута, е с 9% по-евтина на годишна база до $1.4509 за евро. През 2006 г., доларът поевтиня с 10%.

Обезценяването на зелените пари през тази година, беше продиктувано от най-слабото представяне на американския жилищен сектор от 1991 г. насам. Това пък провокира около $80 млрд. загуба за американските банки, а Федералният резерв направи три спешни съкращения на лихвеното ниво до 4.25%.

Анализаторите предвиждат ново рали на японската йена към долара, което ще е за втора поредна година. През 2007 г., японската валута покачи с 4.3% спрямо долара до Y114.21, а спрямо еврото е с 5.2% по-ниско до ниво Y165.73. Осреднената прогноза на аналитиците е йената да поскъпне с 3.7% спрямо долара до Y110 и с 8.4% спрямо еврото до Y152.

„Страните от Азия и Близкия Изток са наясно, че трябва да подпомогнат долара, иначе са загубени“, споделя мнението си валутният анализатор Тони Морис от Австралийската банка. Той даде най-точна прогноза за курса на долара през третото тримесечие на 2007 г., а за края на 2008 г., неговата прогноза е $1.39 за евро.

По-ниската цена на долара, подкрепи американския износ през октомври. Подобряването на дисбаланса по текущата сметка, което е най-широкия търговски измерител, се изразява в съкращаване до $178.5 млрд. през третото тримесечие. Това е най-добрата и стойност от две години насам, а с продължаващото й подобряване, доларът неминуемо ще тръгне нагоре.

„Не мога да съм негативно настроен за долара през 2008 г.“, коментира австралийски банкер. „Дефицитът по текущата сметка на САЩ, ще продължи да намалява и през следващата година“, продължава той. Според Commonwealth Bank на Австралия, доларът ще се покачи до $1.32 за евро към края на 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *