Анализаторите смятат, че реалната стойност на акциите е под настоящите пазарни нива

Последната борсова сесия за тази седмица отново приключи с повишение на индексите. Корекцията, която всички очакват, не само че не се случва, но цените на повечето акции на БФБ продължават да регистрират нови рекорди за тази година.

Всичко това става на фона на високи за родните стандарти изтъргувани обеми от цени книжа. Водещи в това отношение са акциите на Химимпорт, Софарма, Еврохолд, Зърнени храни България, Монбат, Каолин и някои други, към които има засилен интерес за покупки.

През седмицата борсовите индекси у нас добавиха близо 6% към стойността си. Този път принос за позитивните настроения на БФБ имаше не само продължаващия ръст на цените на световните пазари, но и добрите новини, идващи от Брюксел.

Освен клиентите на една от най-големите банки у нас, които бяха основния купувач през изминалите седмици, през последните дни в покупките се включиха и други основни играчи на нашия пазар.

Според повечето анализатори, след резкия скок на цените реалната стойност на повечето акции е под настоящите пазарни нива и основна движеща сила на пазарите са очакванията за скорошно излизане от рецесията. Затова е много важно резултатите на компаниите за следващото тримесечие да оправдаят тези очаквания, защото в противен случай ще станем свидетели на много сериозна корекция в цените на акциите.

Позитивните настроения на международните пазари през изминалата седмица бяха подкрепени от добри данни за най-развитите икономики в света. Това се отрази положително върху водещите световни борсови индекси, които отбелязаха немалък ръст от около 4% за седмицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *