Анатомия на кризата Societe Generale

Днес почти всички коментари на световните медии, са свързани с детайли около грандиозния скандал с френската банка Societe Generale, обявила вчера загуби от почти 5 млрд. евро в следствие на машинации от неин служител. Това беше и причината, цялата финансова група около злощастната кредитна институция, да изнесе в пъти по-малък отчет за печалбите си.

Френският таблоид Le Parisien, днес излезе със заглавие „Човекът който разби банката“ подкрепено от голям формат снимка на въпросния служител. Става въпрос за 31-годишният инвестиционен експерт Джером Карвиел, чийто колеги описват като изключително затворена личност. Карвиел в определени моменти е имал отворени позиции на световните капиталови пазари за близо ?50 млрд.

„Банката беше принудена да направи увеличение на капитала си с ?5.5 млрд., което е безпрецедентен сигнал за по-ниска стабилност и влошена репутация“, коментира изданието.

„Бомбата гръмна рано сутринта в четвъртък“, пише друг френски ежедневник. „Обстановката във вишите ръководни среди е нажежена до червено“, продължава коментара си изданието.

През последните шест месеца, акциите на Societe Generale паднаха рязко, което доведе до загуба на пазарна капитализация, която в момента се оценява на едва ?35 млрд. „Това би могло да накара конкуренти като BNP Paribas, да се замислят за нейното придобиване докато все още е евтина“, коментират анализатори за Le Figaro.

След обявяването на новината за измамните дейности в банката, френският президент Никола Саркози побърза да успокои пазарите, че всъщност загубите от 4.9 млрд. евро, не са свързани по никакъв начин с кризата на американския ипотечен пазар. Според Саркози, проблемът наистина е голям и силно очернящ репутацията на банката, но в никакъв случай не трябва да се разглежда като заплаха за френската икономика и банков сектор.

Саркози обаче, разглежда икономическата стабилност на Франция, като изолирана от останалия свят система. Това обаче е грешка, което беше доказано от развоя на събитията през последните няколко дни.

От американския Федерален резерв споделиха, че изобщо не са подозирали за огромните загуби на френската банка, преди спешното гласуване за намаляване на лихвеното ниво във вторник. Бен Бернанке и колегите му банкери, са били напълно убедени, че високата волатилност на пазара и резките понижения в началото на седмицата, са следствие от слабостта в американската икономика.

Решението на ФЕД да намали лихвите, беше съобщено в 15:20 (българско време) във вторник, тъй като в понеделник пазарите в САЩ почиваха заради деня на Мартин Лутър Кинг. За съжаление обаче, никой от американските експерти не е подозирал, че пазарите са силно надолу, не толкова заради наближаващата рецесия в САЩ, а заради масирани разпродажби на активи от Societe Generale. Френската банка, в условия на пълна секретност, се е освобождавала от загубите си, които нейния инвестиционен експерт е генерирал предишните месеци.

След тези разкрития, днес пазарите отново се движат в нормални граници, а очакванията за ново смъкване на лихвите от ФЕД в края на месеца, се понижиха рязко от 100% на 70%. Бернанке дори коментира, че ако е знаел по-рано за случващото се с европейската банкова институция и нейните пазарни манипулации, може би нямаше да предприеме аварийното понижаване на лихвите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *