Английската лира падна до най-ниското си ниво от 2009 г. заради страх от „Брекзит“

Курсът на британската лира по отношение на американския долар е спаднал с 2.1 % до 1.41 долара за лира. Това е най-ниският курс на валутата от 2009 г. насам, предаде ВВС, цитирана от Фокус.
Върху инвеститорите сериозно влияние оказа заявлението на кмета на Лондон Борис Джонсън, че ще подкрепи кампанията за излизането на страната от състава на ЕС на планирания за 23 юни референдум.
Междувремено в писмо до британския вестник The Times около 200 шефове на компании се застъпиха за оставането на Великобритания в ЕС, като застанаха зад позицията на премиера Дейвид Камерън, който се бори да получи подкрепа в кампанията си преди референдума на 23 юни.
Около 200 бизнесмени, които дават работа на 1,2 милиона души, повториха предупреждението на премиера, че излизането от Съюза ще подложи икономиката на риск. Сред подписалите писмото са шефовете на 36 компании, които формират борсовия индекс FTSE 100. Изпълнителните директори на лондонските летища „Хийтроу“ и „Гетуик“ също подкрепят европейското членство на Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *