Андрей Пръмов: 2010 г. ще донесе растеж, обратно на правителствената прогноза

Очаквам новата година да донесе икономически растеж и у нас, обратно на правителствената прогноза. В подкрепа на моето становище е икономическата статистика, сочеща видимо възстановяване не само на пазарите, но и в редица отрасли на реалния сектор. Рискове за стопанското ни развитие остават, и то значителни, но смятам, че те са основно вътрешни, следователно управляеми. Това казва Андрей Пръмов, чен на СД на БФБ-София в интервю за в. Класа.

Пръмов допълва: Правителството на тройната коалиция допусна фатална грешка, приемайки абсурден откъм приходната част бюджет за 2009 г. Те предвиждаха висок растеж във времена на най-тежка икономическа и финансова криза, при все че предварително осъзнаваха нереалността на прогнозата си. Така и разходната част на бюджета се оказа несъразмерно раздута при всичките заложени буфери. При реален спад вместо ръст на БВП с над 4% се стигна до бюджетната ситуация, живописно наречена обран бостан.
При изготвяне на бюджет 2010 новата власт според мен залита в обратна посока, занижавайки значително прогнозните приходи, като предвижда нов голям спад на БВП. Дори прогнозата на БНБ за БВП 2010 се различава съществено от правителствената, като предвижда растеж, а не спад. Трудно ми е да дам точното обяснение за този подход при изготвянето на бюджета, но при всички случаи имаме налице едно презастраховане от страна на правителството. Това не е прецедент, напротив.
Лошото е, че докато досега бюджетните прогнози за растеж на БВП невинаги се сбъдват, тези, предвиждащи спад в БВП, се сбъдват неизменно поради водещата роля на бюджетните разходи в стопанския живот у нас. Казано с прости думи, ако фискът събере повече пари, отколкото бюджетът отпуска по разходните пера, ще се образува резерв за сметка на намалената ликвидност на стопанските субекти. Това в условията на валутен борд и относително високи лихви по банковите кредити крие опасност от задълбочаване на кризата.
За Андрей Пръмов е и изненадваща, и не поисканата от Симеон Дянков смяна на ръководството на БФБ. Изненадващо е, понеже седмица преди искането за смяна, Дянков с официално писмо уведоми борсата, че желае да замени единствено представителя на МФ в борда на БФБ г-жа Людмила Елкова. Не е изненадващо, тъй като за последните 6 месеца министър Дянков се очерта като първенец по смяна на намеренията си в този кабинет. Така или иначе действията на министъра са стриктно по разпоредбите на Търговския закон и не е необходимо да се коментират нито законосъобразността, нито целесъобразността им, допълва той.

Дали това искане за предсрочна смяна е оценка за работата на СД на БФБ досега? Не, не е, добавя Пръмов. Министър Дянков няма представа от работата на БФБ, той не се е срещал с ръководството на борсата по никакви въпроси, откакто е избран. БФБ е частно акционерно дружество, макар и с голям държавен дял и едва ли е работа на министъра еднолично да оценява работата на Съвета на директорите. Оценка за работата на СД на частно акционерно дружество дава органът, който го е избрал – когато СД представи отчета за дейността на дружеството – на редовното общо събрание на акционерите. Това смята Андрей Пръмов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *