Аномалия или тенденция е рекордната печалба на Wells Fargo?

Думите „рекорден“ и „печалба” не трябваше да присъстват в едно и също изречение, когато говорим за банки през тази година. Но вчера (09.04.09) Wells Fargo съобщи, че има печалба от 3 млрд. долара за първото тримесечие – най-голямата регистрирана някога от банката и два пъти по-висока от прогнозите на анализаторите.
Неочакваният пик в резултатите на Wells Fargo, които ще бъдат оповестени официално в следващите две седмици, е добър знак – знак за подобрение на един от най-страдащите американски икономически сектори. Доларът поевтинява, ипотечните искове се увеличават, птичките пеят, пчеличките жужат, цветя цъфтят – и всичко това благодарение на усилията на Вашингтон (за последните три факта все още липсват доказателства). Американските власти наливат пари във финансовата система, свалят лихвите, изкупуват лоши активи и гарантират много повече видове финансови инструменти, отколкото някога са си представяли, че ще съществуват. Като резултат свежи средства нахлуха в счетоводния баланс на Wells Fargo и дълговете един по един започнаха да се изпаряват.
Освен Wells Fargo и други американски банки могат да излязат на печалба за първото тримесечие на тази година. Ако това стане, продължилият над година страх на пазарите за съдбата на банковия сектор би трябвало да отмине. „Общото мнение е: Банките не могат да се справят сами. Но всъщност банките са в много по-добро положение, отколкото се очакваше”, твърди Ричард Боув, анализатор в Rochdale Securities.
Освен за банковия сектор, печалбата на Wells Fargo е добър знак и за цялата американска икономика. Вчера (09.04.09) акциите поскъпваха и в сектора на строителството, на технологиите, на транспорта. Ако банките са стабилни, ще има заеми, ще има и развитие. А щом хората получават заеми, то те ще харчат.
Не бива да се забравя, че Wells Fargo беше една от най-малко засегнатите от кризата банки в САЩ. Тя нямаше толкова много рискови инвестиции и съответно загубите на клиенти и просрочването на дългове бяха по-малки. Повечето анализатори все още предричат загуби за банкови гиганти като Citigroup и Morgan Stanley, които ще съобщят резултатите си по-късно този месец.
„Детинщина е да смятаме, че икономическите тенденции вече са се обърнали към положителния полюс”, твърди и главният финансист на Wells Fargo Хауърд Аткинс пред AP. Той счита, че решението на властите за сваляне на основната лихва дава резултат.
Ето и малко повече данни, обясняващи рекордната печалба на Wells Fargo:

лихва от 4.8% за тридесетгодишен ипотечен заем ви се струва добра? Е, банките плащат 0.2% лихва за заеми една към друга с помощта на Федералния резерв.
ръст на молбите за ипотека. В периода януари-март техният брой в Wells Fargo е скочил с 64%, като по-голямата част от повишението е дошло през миналия месец. Това значи 100 млрд. долара, отпуснати от банката като ипотечни заеми.
държавна помощ. В момента американските банки буквално седят върху пари. Само за Wells Fargo заемът от Вашингтон е 25 млрд. долара.
просрочените заеми намаляват. Дори подозрително много, твърдят анализаторите. В случая на Wells Fargo за първото тримесечие просрочените заеми са били на стойност 3.3 млрд. долара – два пъти по-малко, отколкото през четвъртото тримесечие на миналата година.

Автори: Мадлен Рийд и Стивън Бернар, Associated Press; Превод: Ивайло Ачев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *