Анталия губи милиарди от отлива на руски туристи

Турският курорт Анталия през настоящата година е загубил 5 млрд. долара заради отлива на туристи от Русия.

През отминалия сезон руските туристи в Анталия са били с 25% по-малко в сравнение с 2014 г. Причина е обезценяването на рублата, вследствие което реалните доходи на руснаците намаляха почти наполовина. За 8-те курортни месеца на 2015 г. Анталия е била посетена от 2 170 000 руснаци, което е с 617 000 по-малко в сравнение с 2014 г., които през 2013 г. са били още повече – 3 500 000. Загубите на Анталия се изчисляват на 50%, тъй като през последните години половината от туристите, идещи тук, са именно от Русия. Като цяло, за настоящата година туризмът в Турция се очаква да претърпи загуби от близо 10 млрд. долара. „За последните 25 години туризмът в Турция преживя разцвет. Но икономическите проблеми в Русия ни се отразиха негативно.

Друга основна причина за отлива на туристи е проблемът с гарантирането на безопасността им заради последствията от „Арабската пролет“ и по-конкретно от кризата в Сирия“, отбелязва Осман Айък, председател на федерацията на турските хотелиери, пише БГНЕС.

През настоящата година голяма част от отпускарите в Русия са предпочели да почиват и пътуват в родината си. В топ 3 на туристическите дестинации са 2015 г. сред руснаците са Крим, Санкт Петербург, Краснодарския край и Московска област. Много граждани на Русия все пак са почивали и зад граница, предимно в Турция, Гърция, Египет, Италия, Испания и Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *