Антиромски протест се проведе в София

Над 150 души се събраха пред пилоните на НДК, откъдето тръгнаха на антиромско шествие.Те преминаха по централните улици на София под звуците на възрожденски песни, които се редуваха със скандирания „България, събуди се“, „Няма да търпим и да мълчим“ и „Елате с нас, протестът е за вас“, съобщи Дарик.

Според организаторите от Българския народен съюз (БНС) правителството и Министерството на вътрешните работи проявяват престъпно бездействие. На няколко пъти докато вървяха, от вътрешността на шествието се чуваха призиви за оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, посочва dnevnik.bg.

Протестиращите обвиниха правозащитните организации за това, че подкрепят „безчинствата и издевателствата на циганския терор“.

От стълбите на храм паметника „Александър Невски“ беше призовано- който иска да интегрира ромите, да ги прибере.

„Ние не сме се събрали да мразим, или защото мразим, а защото ни е писнало от беззаконие. Държавата да си влезе в ролята и да започне да прилага законодателството спрямо всички. Защото в момента ромите са привилегировани, признато им е правото да извършват престъпления, без за това да понасят наказания някакви“, заяви един от участниците в шествието.
„Очевидният провал на интеграцията във Франция доведе до насърчаване на радикални действия и протести в България. Общо взето винаги така става в у нас, когато някой се провали в Европа ние се превъжбуждаме, разтревожваме и свръх реагираме”, коментирасоциалният антрополог ХараланАлександров.

Експертите смятат, че ако държавата и обществото не намери подход за интеграция на ромите, най-вече чрез образованието, напрежението може да ескалира до краен предел.

„Никой не е щастлив с това, което се случва и се забелязва засилване на взаимното нещастие. Забелязва се засилване към това нещо, което се нарича „сизмогенеза” – едната група става по-агресивна и по-шумна, другата отговаря по същия начин. Това е пътят към конфликт”, допълва социалният антрополог.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *