Антон Кутев: Колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре

София /КРОСС/ Проблемът очевидно не е Борисова, а Борисов. Това коментира пред БНТ народният представител от ПГ на „Коалиция за България“ по повод внасянето днес на вот на недоверие към правителството заради политиката на правителството в здравеопазването. Според Кутев Бойко Борисов трябва да носи отговорност за неуспешните кадрови решения в системата. Истината е, че при управлението на Станишев също имаше проблеми, но ние тогава имахме пари. Финансирането успяваше да балансира проблемите балансира, призна Кутев. Той припомни, че по времето на тройната коалиция е закупено оборудване за водещи болници и за стотици милиони. „Това, че системата трябва да се дисциплинира, е безспорно, но не може да се решават икономически проблеми с полицейски методи“, коментира Кутев. „Да обричаш цяла система на недофинансиране заради някой който краде, ами хването го“, апелира народният представител от Коалиция за България. Кутев обясни, БСП внася вот на недоверие именно заради здравеопазването, „защото хората го искат“. „Според нас този проблем, който ги дразни, е здравеопазването. Това, с което финансовият министър се занимава е фикция, проблемът е финансиране, но хората усещат последствията“, мотивира се Антон Кутев.
Червеният депутат съобщи, че аналогичен проблем с финансирането стои и пред културните институции и в тази връзка днес ще постави два въпроса пред културния министър Вежди Рашидов. Ако се затвори театърът в Силистра или съкратят 10 човека, те къде ще отидат, попита Кутев. По думите му алтернативата за тези творци е да станат таксиметрови шофьори зад граница или каквото и да е друго, но така или иначе те никога няма да практикуват професията си.
Според червените това правителство е напълно несъстоятелно и колкото по-бързо си отиде, толкова по-добре. „Нямам нищо против да отидем на избори дори в момента, това управление е водено изцяло от една личност. Според мен тази личност не може да изведе България. Дали ние ще сме на власт не е самоцел за БСП. Задължително е държавата да се развива добре. Каквато и коалиция да се направи при едни бъдещи избори, би била по-добра от сегашното управление. Трябва да намерим онзи изход, който да не скарва хората в България – не да търсим конфликта, а да намерим консенсус“, коментира Антон Кутев. По думите му БСП има серия от алтернативни решения, но проблемът в момента е ниската чуваемост на обществото. Приоритетите за социалистите са здравеопазване, образование и социална политика. В отговор на въпроса дали БСП предвижда коалиционно споразумение с ДПС, Кутев отговори: „Не сме казвали, че ДПС са наш стратегически партньор, ние водим самостоятелна политика. Политиката на БСП е напълно освободена от всякаква опека в момента.“
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *