Апатична търговия при златото

Броят на работните места в САЩ нарасна през януари със скромните 157 000, но растежа в предходните два месеца беше ревизиран със 127 000 нагоре. Производственият сектор в страната удари 9-месечен връх през януари, а настроението сред потребителите скочи с повече от очакваното. Серията от оптимистични данни дойде след изненадващото свиване на БВП през четвъртото тримесечие, което беше обявено миналата сряда. Инвеститорите остават доста оптимистично настроени към възстановяването в Америка и това прави златото по-малко привлекателно независимо, че последните данни показват смесени резултати.
Интересът за търговия в Китай се очаква да е по-слаб през тази седмица, тъй като приближава дългия една седмица празник по случай Лунната нова година. За първите пет седмици на годината златото е паднало с 0.2% при 12-годишна поредна серия от годишни поскъпвания. Спадът сега се дължи на по-оптимистичните данни от Европа, Китай и САЩ. Сигналите за възстановяване в САЩ освен, че намаляват търсенето на златото като средство за защита също така намаляват вероятността Федералния резерв да удълги монетарните стимули, което също вреди на метала.
Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust останаха непроменени за четвърта поредна сесия на 1328.092 тона. За януари фонда отчете отлив от 22.728 тона, което е най-голямото месечно намаление след миналия юли.
Търгуваните обеми във физическия сектор в Азия са слаби, тъй като рейнджовата търговия намали интереса. От Индонезия има слаб интерес за покупки, но от Тайланд липсва такъв и всички очакват нов катализатор за посоката.
Спот цената на платината нарасна до 1705.25 долара за тройунция, най-високо ниво за последните четири месеца. Платината и паладиума се възползват от подобрението на икономиките, тъй като са широко използвани в индустриалните приложения, както и в бижутерията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *