Апетитът на инвеститорите към златото на 4.5-годишно дъно

Нагласите на инвеститорите към златото са били на най-ниското си ниво от четири години и половина през миналия месец, след като цената на благородния метал се покачи леко в средата на юни. Това показва изследване на базираната в Лондон онлайн платформа за обмен BullionVault, съобщи CNBC. Златото поскъпна със 76 долара през миналия месец, или 6%, след миролюбивите нагласи на централните банки и продължаващите конфликти в Украйна и Близкия изток.

Благородният метал обикновено се приема като безопасно убежище по време на глобални кризи и устойчивостта му означава, че той също така се представя добре и в среда с ниски лихвени проценти, припомня CNBC.

В сряда златото продължи да се търгува близо до 3-месечния максимум. Фючърсите с доставка през август поскъпнаха с 0.09% до 1327.80 долара за тройунция. Пред Reuters участници на пазара обясниха, че физическото търсене от Азия, която е най-големият пазар на златни кюлчета, е слабо заради ръста на цените.

От BullionVault – компанията, която управлява злато на стойност 1.4 млрд. долара, посочиха, че месечният ѝ индекс за търсенето на актива е бил на най-ниското ниво от февруари 2010 г. През октомври 2009 г. стойността на показателя е била 55.4 пункта, което показва приблизителен баланс на нетни купувачи спрямо нетни продавачи. Върхът е бил достигнат през септември 2011 г. при 71.7 пункта. През юни равнището намалява до 51.2 пункта спрямо 52.4 през май.

„Настроенията към златото сред инвеститорската общественост се понижиха, тъй като металът започна да поскъпва. Миналия месец цената скочи до над 1300 долара за тройунция, спирайки новите купувачи и стимулирайки рязко покачване на броя на продавачите“, заяви Адриан Аш, ръководител на изследователското звено на компанията.

През миналата година беше сложен край на продължилото 12 години поскъпване на златото, основен принос за което имаше паричната политика на Федералния резерв на САЩ, която спомогна за поскъпване на фондовите пазари, но не предизвика висока инфлация. Цената на метала спадна с 28% през 2013 г., което е най-големият годишен срив от 1981 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *