Арестуваха US бизнесмен в Иран, пречел на държавния монопол

Властите в Иран са задържали преди две седмици американски бизнесмен от ирански произход, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Саимак Намази, ръководител на компанията Кресънт петролиъм (Crescent Petroleum Co), е бил арестуван от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, докато е бил на посещение при роднини в столицата Техеран, съобщили негови приятели на американския ежедневник.

През последните седмици ирански бизнесмени, които контактуват с чуждестранни компании, са били задържани, разпитвани и предупреждавани да не нарушават икономическите монополи, контролирани от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, пише „Уолстрийт джърнъл“. Вестникът се позовава на няколко бизнесмени, интервюирани във и извън Иран, пише БТА.

Високопоставен представител на администрацията на президента на САЩ Барак Обама заяви пред Ройтерс, че във Вашингтон са запознати със съобщенията за възможен арест на американски гражданин в Иран. Ние проучваме тези сведения и към момента не можем да дадем друга информация, посочи той.

Приятели на Намази разказали пред „Уолстрийт джърнъл“, че агенти на иранското разузнаване са претърсили дома на бизнесмена, конфискували са компютъра му и оттогава извършват кибератаки срещу някои от контактите в неговата електронна поща.

Намази живее през последните години в Дубай. Преди три месеца той е отишъл в Техеран при роднини.
Приятелите на Намази твърдят, че иранските агенти са конфискували неговия паспорт и не му позволяват да напусне страната. Според тях той е държан в затвора Евин в Техеран, където излежават присъди политически опоненти на режима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *