Аржентина гласува на междинни избори за Конгреса

Парламентарните избори в Аржентина днес ще дадат начален старт на състезанието преди президентския вот през 2015 г. Президентът Кристина Фернандес има прекалено малко подкрепа в Конгреса, за да успее да прокара конституционни промени, които да й позволят да се кандидатира отново, обяснява агенция Reuters. Възстановявайки се от операция на мозъка, 60-годишната Фернандес не успя да проведе кампания в подкрепа на своите кандидати на финалната права от надпреварата за междинните избори за Конгреса.

Социологическите проучвания показват, че нейният съюз може да загуби мнозинството, което има в двете камари от 2011 г. Тогава тя спечели втори мандат с обещанието да увеличи ролята на правителството в третата по големина икономика в Латинска Америка.

Залогът на днешните избори, както и на тези през 2015 г. ще бъде политиката на страната, която е сред най-големите износители на зърно в света и когато търсенето на храна се увеличава. Земеделци и инвеститори дълго време бяха в конфликт с президента заради политиките й на държавна интервенция. Аржентина се превръща и в потенциален износител на нефт и природен газ. Газовото находище в Патагония се нуждае от милиарди долари инвестиции за развитие.

Кандидатите за Конгреса, подкрепени от Фернандес, спечелиха едва 26% на междинните първични избори през август, което е около половината от това, което спечели нейният съюз през 2011 г. Посоченият от нея кандидат се представи зле в ключовата провинция Буенос Айрес.

На изборите днес аржентинци избират половината от долната камара на Конгреса и една трета от Сената.

Освен ако съюзниците на Фернандес не изненадат социолозите и не й осигурят удобно мнозинство, изборите почти сигурно ще прекратят спекулациите за реформа на конституцията и веднага ще започне борбата за наследяване на поста в редиците на Перонистката партия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *