Асандж разказва в книга подробности за себе си и за Уикилийкс

Ню Йорк, САЩ /КРОСС/ Създателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще напише книга с подробности за живота си и за тайните на сайта си, чрез който изтекоха огромен брой документи, заявиха от американското издателство „Алфред Кнопф“, което ще пусне автобиографията на Асандж, съобщава Ройтерс. Говорител на издателството заяви, че се очаква Асандж да предаде ръкописа си през 2011 година.
Асандж обясни в интервю за „Сънди таймс“, че се е съгласил да напише книгата си заради финансови затруднения при покриването на разноските по делото си.
Книгата, която Асандж е обещал да напише, ще му донесе 800 000 щатски долара от „Кнопф“ и още 325 000 паунда от британското издателство „Канънгейт“ .
„Не искам да пиша тази книга, но съм принуден“, каза Асандж пред британския вестник. По думите му съдебните спорове вече му струват повече от 200 000 паунда (308 000 долара). „Трябва да се защитя и да поддържам Уикилийкс в състояние на платежоспособност“, каза още той.
Книгата на Асандж все още няма заглавие.
Автобиографията на австралийския компютърен специалист, разярил САЩ с оповестяването на тайни телеграми на американски дипломати, ще излезе явно доста след книгата за Уикилийкс на един от бившите му най-близки сътрудници – на някогашния втори човек в сайта, немеца Даниел Домшайт-Берг. През януари тя ще бъде пусната на пазара от германското издателство Екон.
В момента Асандж е пуснат под гаранция и живее в английската провинция под домашен арест.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *