Асеновград удари Пловдив и Созопол с абсурден налог за туризъм

Асеновград /КРОСС/ Размерът на новия местен данък за туризъм, който община Асеновград иска да наложи, се оказа точно два пъти по-висок от вече утвърдения размер на община Пловдив, съобщава кореспондентът на Информационна агенция КРОСС. Това е абсурдно, направихме справка и се оказа, че предложението на асеновградска община за облагане на нощувките е за по-високи разценки и от утвърдените ни курорти и на практика се доближава до община Варна, например, алармират в обръщение от местната организация на ресторантьорите и хотелиерите.
Само преди дни постоянната комисия по бюджет и финанси с изненада разбрала от представители на хотелиерския бранш, че се предлагат нелогично високи разчети. Само за сравнение: хотелите „три звезди“ в туристически областен град като Пловдив се облагат с 60 стотинки на нощувка, а предложението за Асеновград визира за същата категория облагане на легло да е 1.20, сочи докладната записка на кмета д-р Христо Грудев.
Има сериозни реакции и от малките хотелчета и къщи за гости от асеновградските села – Бачково и нагоре във високопланинската част – към Сини връх и Мостово. Ще бъдем принудени да крием категории и брой нощувки, но не може да искат оттам толкова скъпо облагане с туристически данък, при това в град, където туризмът все още е далеч от готов продукт и няма такъв оборот на клиентела, признават засегнатите.
Още по-красноречиво сравнение може да се направи с вече приетия размер на същия местен данък в туристически район като Смолян – там е просто и ясно – налогът за всички градски хотели е с един размер, по селата – също има солидарно уеднаквяване. Само за сравнение асеновградските хотелиери дават още един параметър- за предходната 2010 година общината е прибрала 14 000 лева приход общо от туристически такси на хотелиерите, а за новата 2011 година са заложени от същите отчисления да дойдат в хазната 110 000 лева.
Окончателното решение за това какъв ще бъде размерът по категория хотели предстои да се вземе идната сряда, 26 януари, на редовна сесия. Сдружението на ресторантьорите утре официално ще предложи свой писмен вариант и ще настоява той също да бъде подложен на прегласуване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *