Асоциацията на производителите на безалкохолни напититки опревергава медийни публикации

На 17 април 2009 г., в ежедневните вестници „Монитор” и „Телеграф” (съответно на стр. 5 и стр. 8) са публикувани статии със заглавия „Продават опасна минерална вода” и „Минерални води разяждат зъбите”. Според тези журналистически материали минералните води са опасни и трябва да съдържат предупредителна информация на етикетите. Публикациите цитират данни взети от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г. в България 2009 г. – 2014 г., разпространена от пресслужбата на Министерски съвет и публикувана на сайта www.strategy.bg.
С това писмо бихме искали да заявим, че данните, изнесени в двата ежедневника са представени неточно и тенденциозно, по начин, заблуждаващ потребителите на бутилирани води в България, посочва председателят на управителния съвет на асоциацията инж. Милчо Бошев
Текстовете съдържат информация, която е непълна и има отношение към безопасността и качественият състав на минералните води. Подобна информация, може да изгради трайни грешни представи в обществото по отношение на качеството на бутилираните води и резултата от тяхната консумация, с което да повлияе негативно на имиджа на марките минерални води и компаниите, които ги бутилират.
В така създалата се ситуация Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България е длъжна да направи следните уточнения:
1. По отношение съдържанието на флуорид е известно, че в много от минералните води на България съдържанието на флуорид е над 1,5 мг/л. Такива са находищата в Хисаря, Ракитово, Велингрaд, Баничан, Бързия, Старо Железаре, Михалково, Девин, Леново и Шипково. Вода, която съдържа по-високо съдържание на флуорид, не се препоръчва за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.
Затова на етикетите на минералните води коректно е изписано условието, че водата не е подходяща за ежедневна употреба от деца до 7 години и съдържа флуорид над 1,5 мг/л, така както се изисква от Закона. Твърдението на автора на статията, че в България се продават опасни за здравето на децата минерални води е заблуждаваща потребителите информация. Директива 2003/40/ЕС от 16 май 2003 регулира съдържанието на флуорид и други елементи в бутилираните води. В член 2 е записано, че от 01.01.2008 г. бутилираните води могат да са с максимално допустимо съдържание на флуорид до 5 мг/л. (Анекс І-таблица). Тази регулация се отнася за води със съдържание на флуорид над 5 мг/л., каквито не се бутилират в България. Нещо повече, според българските разпоредби още от 1985 г. ПДК (пределно допустими количества) за флуорида е до 5 мг/л т.е. поставена е по-ниска граница, за разлика от законодателството на Европа досега.
2. Твърдението в горепосочените публикации, че минералната вода не е подходяща за употреба от деца не е точна. Няма установена марка минерална вода, която да не е подходяща за деца. Регулярната употреба на минерална вода не е прeпоръчителна за деца под 7 г. възраст. На българския пазар се предлагат минерални води специално за деца. Различните видове бутилирана вода – минерална, изворна и трапезна – са с различен минерален състав. Всички производители изписват върху етикетите текст с информация за минералния състав и всички останали реквизити съгласно действащата нормативна уредба.

Предвид изложената теза, считаме че е некоректно да се заблуждават потребителите на бутилирани води и да се твърди, че натуралната минерална вода е опасна за здравето. С приемането на Закона за храните и Наредбата за изискванията към натуралните минерални, изворни и трапезни води за питейни цели, във водоналиването и в търговията с бутилирани води у нас, е осъществен контрол. Нещо повече, с тези твърдения се злепоставя страната и се заблуждават потребителите не само у нас, но и тези в ЕС. Цитираните води са в списъка на признатите води на територията на ЕС (бр. С 54 от 7 март 2009 г. на Официалния вестник на Европейския съюз е публикуван „Списък на натуралните минерални води, признати от държавите-членки”).
Списъкът е изготвен (актуализиран) в изпълнение изискванията на чл. 1, параграф 5 на Директива 80/777/ЕИО за сближаване на законодателствата на държавите-членки относно експлоатацията и продажбата на натурални минерални води.
Признатите натурални минерални води от Република България са включени в списъка, както на български език, така и на латиница, и по този начин присъстват във всички езикови версии на списъка в ЕС. В настоящия списък, България е единствената страна, която е посочила признатите от нея натурални минерални води, изписани едновременно на две азбуки (кирилица и латиница). Изписването на латиница на наименованията и термините в колони втора и трета на списъка са съобразени с въведените наскоро в България правила за транслитерация. Изписването на наименованията в колона първа е съобразено с използвания от съответния производител начин на изписване на латиница на търговското наименование на етикета на натуралната минерална вода.
Българските натурални минерални води, включени списъка са водите съгласно Заповед № РД-09-38 от 30 януари 2007г. на МЗ (обн. ДВ, бр. 14 от 2007г.), изм. и доп. със Заповед № РД-09-273 от 2 август 2007г. (обн. ДВ, бр. 66 от 2007г.) и Заповед № РД-09-515 от 20 октомври 2008г. (обн. ДВ, бр. 95 от 2008г.) за утвърждаване на списък на признатите натурални минерални води в Република България. Заповедите са изготвени във връзка с изискванията на чл. 4б, ал. 3 от Закона за храните, както и чл. 1, пар. 5 на Директива 80/777/ЕИО.
Актуализираната версия (към 23 март 2009г.) на Списъка на признатите натурални минерални води в ЕО и Европейското икономическо пространство, както и друга полезна информация по отношение на натуралните минерални и изворните води могат да бъдат намерени на сайта на Европейската комисия – http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/water/index_en.htm
Нашата цел, като неправителствена организация е да защитаваме интересите на потребителите и да предоставяме достоверна информация, свързана с пазара за производство и бутилиране на напитки. Вярваме, че цитираните неточности ще бъдат отстранени и коригирани, тъй като не бихме желали да се тиражират подвеждащи потребителите твърдения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *