Атака срещу “Белене”

„Грийнпийс“ и Румъния изкараха удобното плашило „Чернобил“

Антиядреното лоби в Европа започна яростна атака срещу строежа на АЕЦ „Белене“. Природозащитници започнаха масова атака срещу изграждането на централата. Протестни акции ще бъдат проведени в 23 европейски страни и в САЩ, обявиха италиански електронни медии. Целта е да заставят италианската финансова група „Уникредит“ да се откаже да кредитира изграждането на АЕЦ. Проектът е опасен, защото се намира в сеизмична зона. Площадката е само на 14 км от Свищов, където при земетресението на 4 март 1977 г. загинаха хора, пишат италианските сайтове „Унимондо“ и RSI news. Активисти на Кампанията за реформа на Световната банка, на природозащитната организация „Протегнати ръце“ и на „Грийнпийс“ вече раздават диплянки пред офиси на „Уникредит“ в Милано и други градове.

Няма да коментираме акцията, заявиха от българската Булбанк, която е собственост на италианската групировка.

Срещу строежа на АЕЦ „Белене“ скочиха и в Румъния. Ако в централата бъдат монтирани руски реактори, рискуваме да се повтори нов Чернобил, писаха вестниците „Зиарул“ и „Котидианул“. Добре е българските власти да се съобразят с петицията срещу централата, подписана от 40 000 жители на окръг Телеорман, заявява Анамария Богдан, говорителка на „Грийнпийс“ в Румъния, цитирана от в. „Адевърул“.

При строежа на АЕЦ „Белене“ ще бъдат спазени всички европейски изисквания, коментираха от Националната електрическа компания. И припомниха, че обществени обсъждания за изграждането на „Белене“ бяха проведени в България и в Румъния. У нас имаше обществени обсъждания в Плевен, Белене, Никопол, Свищов и София. През септември 2004 г. имаше дебати и в Турну Мъгуреле. В тях участваха 160 представители на държавните институции на Румъния, неправителствени организации и медии.

Причина за атаките е очакваното в близките дни публично обявяване на главния изпълнител на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Твърде вероятно е това да е консорциумът с участието на руския кандидат „Атомстройекспорт“ и френския „Фраматом“. Въпреки ренесанса на атомната енергетика в Европа все още има голяма съпротива срещу един от най-големите енергийни проекти. Не е ясно и защо в „Грийнпийс“ не искат да разберат, че предлаганите за „Белене“ реактори са от доказаните с безопасната си работа тип ВВЕР, при това от ново поколение, и че нямат нищо общо с чернобилските графитни реактори РБМК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *