Атентатите ще имат умерен икономически ефект

Терористичните удари в Париж ще имат умерено въздействие върху икономиката, според експерти. Инвеститорите и икономистите реагират спокойно.Европа е в шок след терористичните атаки в Париж, но какви могат да бъдат последиците за икономиката – дали потребителите ще бъдат обезкуражени отужасните кадрии дали засиленият граничен контрол ще навреди на търговията?

Инвеститорите и икономистите реагират спокойно, пише ДПА, цитирана от БТА.“Терористите не успяха да засегнат икономическите устои на Запада“, уверяваглавният икономист на Комерцбанк (Commerzbank) Йорг Кремер.

Дори ударите от 11 септември 2001 година се отразиха слабо на икономиката на САЩ. Световната търговия не пострада видимо, след като държавите засилиха граничния си контрол като мярка срещу тероризма, посочва Кремер.Според оценка на германската организация БГА (BGA), обединяваща външнотърговски обединения, решаващо значение ще иматвидът и продължителността на засиления граничен контрол.Отворените граници на Европа значително допринасят за благосъстоянието й, отбелязва говорител на организацията.

От общоикономическа гледна точка последиците от атаките в Париж ще бъдат ограничени, посочваУлрих Катер, главен икономист на Декабанк (Dekabank). Все пак е вероятно те да повлияят отделни региони и сектори, например туризма във френската столица, допълва той.

Холгер Шмидинг,главен икономист на частната банка Беренберг (Berenberg), посочва опита от предишни нападения – след бомбените атаки в Лондон през 2005 година, както и след ударите в Мадрид от 2004 г. и в САЩ след 11 септември, потребителските разходи в засегнатите страни са продължили да се увеличават.

Институтът за изследване на пазара Ге еф Ка (GfK) обаче е скептичен.Този път терористите не само действаха съвсем наблизо, но и показаха, че искат да ударят възможно най-много хора, отбелязва експертът от института Ролф Бюркъл. Възможно е хората да се оттеглят в домовете си ида избягват мащабните коледни събития, посочва той.

Последиците ще могат да бъдат по-точно определени при следващия кръг проучвания на потребителския климат, които ще започнат през декември.

Инвеститорите на фондовите пазари днес реагираха спокойно.

Терористичните нападения предизвикаха ограничени колебания на индексите, макар че акциите на туристическите компании бяха силно засегнати, отбелязва Ройтерс. Акциите, включени в индекса STOXX 60 Travel & Leisure, общо загубиха 2,6 млрд. евро (2,79 млрд. д.) от стойността си на фона на опасенията от спад на потребителското доверие в сектора, посочва Ройтерс.

Кръвопролитието в Париж притеснитуристическия сектор в един от най-посещаваните градове в света, но хотелиерите, туроператорите и други играчи от бранша се надяват очакваният спад в туризма да не продължи дълго.

Авиационният браншпострада повече от всеки друг след нападенията на Ал Каида от 11 септември 2001 година, допълва ДПА. Едва пет години след атаките секторът успя да се върне на печалба в световен мащаб, според Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ – IATA).

След „черния петък“ в Париж обаче ситуацията изглежда напълно различна, тъй като този път терористите не са използвали самолети и в средносрочен план експертитене предвиждат последици за авиацията.
Несигурност има обаче около цените на петрола,които с ниското си равнище през последните месеци силно допринесоха за доброто положение на авиокомпаниите.Засилените военни удари на Франция в Сирия биха могли да свият предлагането, според брокери. Въпреки това днес котировките на черното злато отчетоха умерени колебания.

Най-голямата опасност сега е заради терора и несигурността политиците да не се насочат към изолация, отбелязва експертът на Декабанк Катер. Икономическото развитие би пострадало тежко, ако правителствата поставят под въпрос европейската интеграция, допълва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *