Атина все пак ще реже пенсии, но за пенсиониращите се от 2016 година

Гръцкото правителство е готово с пенсионната реформа, но не успя да получи подкрепата на опозиционните сили за предложението си, съобщава гръцкото издание „Катимерини“.

В понеделник социалният министър Йоргос Катругалос се срещна с лидерите на опозиционните партии и с президента на републиката Прокопис Павлопулос, както и с представители на Сириза. След тях обаче предложението, което вече е изпратено на кредиторите, не получи търсената подкрепа.

Причината е, че макар и заявките да бяха други, в проекта за реформа е включено орязване на пенсиите. Все пак предложението на управляващата коалиция е това да се случи само за тези, които ще се пенсионират през 2016 година и след това. За настоящите пенсионери намаляване на пенсиите няма да има. Техният размер ще бъде преразгледан през 2018 година.

Проектът е условие, за да продължи отпускането на финансова помощ за Гърция. Представители на кредиторите от ЕС и МВФ се очакват в Атина след 16 януари, за да финализират реформата.

Според експерти, цитирани от „Катимерини“, намалението на бъдещите пенсии може да достигне и до 30 на сто за хората, които получават високи заплати. Средното намаление ще бъде в рамките на 15 на сто, допълва още изданието.

Предложението на правителството предвижда още и увеличаване на осигуровките – с 1% от работодателите и с 0,5% – от работниците. В плановете на управляващите е да обединят всички съществуващи пенсионни фондове в Гърция и така да намалят разходите с 10%.

Според източници на „Катимерини“ обаче кредиторите са скептични, че този план ще проработи и ще поискат по-голямо намаление на пенсиите. Лидерите на опозицията в Гърция пък са категорични, че намалението на пенсиите не е приемливо.

В същото време обаче коментираха, че ще обсъдят цялостното предложение и до влизането на проекта в гръцкия парламент ще дадат официалното си становище.

Досега кабинетът коментираше, че намаляване на пенсиите няма да има. Според очакванията нужните средства за пенсионната реформа трябваше да дойдат от повишаването на осигуровките, нови данъци и приходите от приватизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *