Атина разгневи кредиторите, крие реформите

Гърция е вбесила партньорите си по време на вчерашната телеконферентна връзка с тях, отказвайки да им предостави повече информация за напредъка на реформите.

Атина се мотивира с това, че обсъжданията ще са интензивни по време на петстранната среща на върха утре в Брюксел, съобщава гръцкият сайт news.in, цитиран от БТА.

За мнозина телеконферентната връзка бе нещо като последната капка, преляла чашата, казал пред агенцията европейски представител, описвайки притеснението на страните от еврозоната заради поведението на новото гръцко правителство.

Телеконферентната връзка на Европейската специална работна група е имала за цел да бъде дадена информация засъстоянието на Гърция,която свършва паритеи на нея не ѝ остава друго, освен да договори споразумение и да даде тласък на реформите, които биха могли да доведат до разблокиране на заеми с цел предотвратяване на евентуален фалит.

Три осведомени източника заявили пред Ройтерс, че вместо информация, един гръцки представител заявил, че тези въпроси щели да бъдат обсъждани от премиера Алексис Ципрас с европейските лидери на срещата на ЕС в Брюксел утре.

Два източника потвърдили, че един от представителите, участвал в телеконферентната връзка, продължила 45 минути, заявил, че гръцкият отказ да бъде дадена информация на кредиторите билкато „да яздиш умрял кон“.
Същият казал, че разговорите не са стигнали до никъде.

Европейски представители заявили, че не разбиратна какво се надява Гърцияна тези разговори по време на срещата на върха, на която страната не фигурира в официалния дневен ред и може да бъде обсъждана единствено в кулоарите и при определени политически условия.

Според същите източници лидерите на ЕС не можели да предоставят на Алексис Ципраснищо повечеот това, което финансовите министри от еврозоната са дали, тъй като каквато и да е по-нататъшна финансова помощ за Атина ще трябва да се базира на реформи. А тези реформи, въпреки голямата си непоколебимост,Гърция трябва да реализира.

Трите източника от телеконферентната връзка потвърдили за съдържанието и „гнева“ на финансовите министриот еврозоната от поведението на гръцкото правителство, което не желае да спази реформаторските ангажименти, поети от предишното правителство в замяна на предоставените почти 240 млрд. евро, които страната е получила под формата на заеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *