Атинската фондова борса отвори с повишение за втора поредна сесия

Общият фондов индекс Athex Composite нараства с 1,4%, след като вчера приключи с първо повишение за седмицата от 3,7 процентни пункта. Атинската фондова борса отваря с повишение за втора поредна сесия на търговия благодарение на нов отскок на акциите на гръцките банки след техния драматичен спад през първата половина на седмицата.

Въпреки това основният гръцки фондов индекс все още не успява да компенсира солидни загуби от близо 20% от началото на седмицата, когато борсата в Атина отвори за пръв път след петседмичната принудителна ваканция, която беше в сила от 29-и юни.

Индексът, обхващащ акциите на гръцките банки, нараства с 3,5% след като в четвъртък успя да отскочи със 17,8%, парирайки част от драматичния спад с цели 63% през първите три дни на търговия на изминаващата седмица.

Днес акциите на National Bank of Greece се повишават с 6,55%, следвайки вчерашен скок с 27%, акциите на Alpha Bank нарастват с 4% (след ръст с 12% в четвъртък), а тези на Piraeus Bank се повиашват с 4,9% (след вчерашно повишение с 3,6%). Единствено акциите на Eurobank Ergasias отварят с понижение от 1,64%, но след вчерашен ръст със 17 процентни пункта.

Въпреки сигналите за известна стабилизация на гръцкия капиталов пазар, инвеститорите остават обезпокоени от предстоящата наложителна рекапитализация на банките в Гърция, която според различни анализи ще бъде в размер между 10 млрд. и 25 млрд. евро. Това от своя страна би трябвало да доведе до рязко понижение на стойността на активите, притежавани от акционерите в гръцките банки.

Въпросите относно това, кога и колко лесно ще бъде постигнато споразумението за трета гръцка спасителна програма в размер до 86 млрд. евро също би трябвало да продължат да оказват негативно влияние върху Атинската фондова борса.

От една страна, гръцкият премиер Ципрас и френският президент Оланд са оптимисти, че споразумението ще бъде постигнато преди 20-и август. От друга страна, немските власти изглежда не са съгласни с „претупване“ на преговорите, за да бъде постигнато окончателно споразумение по трета спасителна програма за Атина преди този важен срок, когато гръцките власти трябва да покрият задължение към ЕЦБ за 3,372 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *