Аукционът за 6-месечни ДЦК приковава вниманието през новата седмица

Българският корпоративен сектор изглежда все още си почива, тъй като ни очаква бедна откъм икономически събития седмица. Статистическите данни също са минимални.

Политиците още си почиват, а вече дадоха заявка, че ще попълват дупки във финансите чрез големи емисии на дълг през първия месец на годината. Заговори се и за въвеждане на прогресивно данъчно облагане.

Ето и кои са основните събития, които заемат място в макроикономическия и корпоративен календар на страната в първата пълна работна седмица за новата 2014 г.

В понеделник (6 януари) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 6-месечни държавни ценни книжа (ДЦК) с общ номинален размер от 400 млн. лв. Това е първият кръг от краткосрочни облигации, които Министерството на финансите ще емитира през първите месеци на новата година.

Това е заложено в новата емисионна политика на правителството. Само за януари се очаква да бъдат набрани общо 900 млн. лв. от пазарите.

В първия ден от новата седмица акционерите на Бесттехника ТМ-Радомир ПАД ще проведат своето общо събрание.

За вторник (7 януари) няма предвидени събития от икономическия и корпоративен календар на страната.

Сряда(8 януари) акционерите на Енемона АД са избрали, за да проведат своето редовно общо събрание.

В четвъртък (9 януари) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува предварителните данни за търговията на България с трети страни за ноември 2013 г. В същия ден чакаме и данните за вътрешнообщностната търговия за октомври 2013 г.

В петък (10 януари) НСИ ще оповести информация за продажбите в промишлеността, строителството, търговията и услугите също за ноември.

В последния ден от седмицата ще се съберат акционерите на Формопласт АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *