Афера за 100 000 лв. с лекарства за инвалиди.

Афера за близо 100 000 лева с лекарства на военноинвалиди разкри масирана проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ (ИАМО) в Благоевград. Тя е направена по искане на районната прокуратура, съобщи за „Монитор“ директорката на агенцията проф. Златица Петрова. Далаверата е въртяна от едни и същи лекари и аптекари в продължение на цели шест години – от 2006 до 2011 година. За да стигнат до измамите, одиторите са се ровили в 46 тома с общо 16 907 рецепти, епикризи и медицински заключения.

За да напълнят джобовете, лекуващите доктори, които наблюдават възрастните хора, в комбина с фармацевтите са изписвали таблетки срещу помятане и антибебе на 80-годишни дядовци. Баби техни набори пък, са взимали хапчета срещу възпаление на простатата. „Тук съвсем не става въпрос за единични случаи, в които може да се допусне, че е станала неволна грешка, а за системна практика“, подчерта проф. Златица Петрова.

Аферата с хапчетата за контрацепция, давани на дядовци, започнала да се разплита, когато правнучката на военноинвалид, която следвала медицина, попаднала на рецептата на прадядо си. Масово медикаментите за инвалиди са продавани на много по-високи цени, отколкото са в списъка, по който общината плаща за тях. Хората са карани да си доплащат, макар и илачите да им се полагат безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *