Ахмадинеджад иска парите на иранските банки обратно в страната

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад е наредил на водещите банки в страната да преведат всички средства, които се намират по сметки във финансови организации в Европа, в иранската централна банка, пише “Телеграф”.

По думите на Ахмадинеджад в такъв случай милиардите долари, които се държат в европейски банки, няма да могат да бъдат замразени, ако на Иран бъдат наложени международни санкции.

През последната година администрацията на президента на САЩ Джордж Буш се опитва да пречи на работата на иранските банки както в САЩ, така и в Европа. Според американския президент финансовите организации на Иран са главният източник на финансиране за иранската ядрена програма, както и на международни терористични организации. На страната на САЩ вече застана една от най-големите банки във Великобритания Barclays, която започна да закрива сметки на британци, работещи в ирански компании. Освен това банката отказа да си сътрудничи с двете ирански банки Saderat и Melli, които имат филиали във Великобритания.

През март 2008 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за Иран, която предвижда по-твърди икономически санкции срещу страната и по-специално замразяване на сметките на някои ирански компании и банки. Резолюцията беше приета в отговор на отказа на Иран да прекрати обогатяването на уран и да спре ядрената си програма.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *