АЦБ е отпуснала 185 млрд. лири на банките

Английската централна банка съобщи, че общо 32 банки са се възползвали от специалната схема за ликвидност, която беше стартирана през април миналата година. До изтичането й на 30 януари институцията е разпределила общо 185 млрд. лири сред подалите заявки финансови институции, съобщава ВВС.
Специалната схема за ликвидност позволяваше на банките да извършват временни суапови сделки, като срещу нисколиквидни и трудни за продаване активи като ипотечните облигации са получавали свежи пари от АЦБ.
Идеята за създаването на схемата беше да бъдат стимулирани търговските банки да се върнат към нормалните практики за кредитиране чрез понижение на нивото на несигурност между отделните финансови институции. Началото й беше сложено през април, като първоначалните намерения бяха тя да продължи шест месеца.
Съгласно програмата банките можеха да разменят нисколиквидните си активи срещу далеч по-сигурните и лесни за търгуване правителствени облигации, които могат да бъдат държани за период от три години. След изтичането му банките трябва да върнат обратно държавните облигации и да получат дадените в замяна активи.
В програмата обаче можеха да бъдат предоставяни като обезпечение единствено активи, които са присъствали в банковите баланси преди 31 декември 2007 година.
Въпреки края на програмата Английската централна банка продължава с опитите си за стабилизиране на пазара, като разработва нови мерки. Една от тях стартира през октомври и позволява на банките и строителните организации да заемат средства от трезора срещу обезпечение от широк кръг активи.
През януари пък АЦБ удължи срока, за който кандидатите за заем могат да се възползват от кредитите, и реши задълженията да се погасяват в рамките на 364, а не както беше първоначално прието 30 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *