Баку поиска концесията на летището в Пловдив

Компания от Азербайджан преговаря за концесията на „Летище Пловдив“, съобщи вчера при откриването на новия терминал транспортният министър Петър Мутафчиев.
В Кавказката страна със столица Баку от 20 години управлява кланът Алиеви. До 2003-а президент беше Гайдар Алиев, а след смъртта му го наследи неговият син Илхам. Подготвя се частичната концесия на аеропорта и се прави финансов анализ на териториите, които може да бъдат отдадени, допълни той, съобщава „24 часа“.
Азерите били готови да инвестират сериозни капитали в изграждането на карго терминал. Подготвена е и отчуждителна процедура на „Летище Пловдив“ ЕАД. Това е един от начините, по който може да се възстанови изцяло публичната собственост на аеропорта, но към момента имаме финансови затруднения, уточни министърът.
„Летище Пловдив“ ЕАД продължава да плаща наем от 18 хил. лева на едноименното смесено дружество, което е собственик на стария терминал от края на 90-те години.
В предишния си вид летището бе пуснато през 1982 г., вече е морално и физически износено, заяви премиерът Серегей Станишев. Заедно с Мутафчиев и директора на летището Андрея Андреев той преряза лентата на новото съоръжение, след като пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен водосвет.
Терминалът е с площ 6750 кв.м. Перонът е разширен с 8 самолета. Десетте чек-ин гишета могат да обработват по 5 самолета едновременно. Цялата инвестиция е 45 млн. лв. Комплексът ще заработи на 1 август, защото предстои преместване на администрацията и техническите служби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *