Баку се води от търговски интерес при газовите договорености

Азербайджан има възможност първоначално да доставя по 8 млрд. кубически метра природен газ годишно за проекта „Набуко”. Това съобщи в интервю за Дарик министърът на промишлеността на азиатската държава Натик Алиев. Той участва в енергийната среща на върха, която се проведе в София на 24 и 25 април. Алиев бе категоричен, че Русия не е оказвала натиск на страната му да не продава природен газ на Европейския съюз.

По думите му Азербайджан се води най-вече от търговския интерес при договореностите си. „Тук не става въпрос дали сме приятели или братя, а за това, че на производителят трябва да му е изгодно да работи”, допълни Алиев.

На кой сте склонни да продавате газ – на ЕС и проевропейския проект „Набуко“ или на „Южен поток“ и „Газпром“?

Трябва да ви кажа, че Азербайджан има многовекторна система за доставки. Може да доставя газ и на Русия, и на Иран, и на Турция, и на Грузия, частично на Гърция. Най-важното обаче е къде ще бъдат създадени най-добрите търговски условия. Русия предлага на Азербайджан да продаде газа си на границата на европейски цени. Какво означава това? Европейската цена минус транспортни разходи и т.н. Ние все още не знаем какво ни очаква в „Набуко“. Трябва да сравняваме не какво е по-доброто, а кое е по-лошо. Питат ме кое поставяме на първо място – политиката или търговията. Естествено, всичко има значение, но търговското предложение винаги взема превес – къде да се продаде по-скъпо. Това е естествено. Тук не става въпрос само за държавата, а има и фирми, които са вложили много пари. Те трябва да си ги върнат. Сигурен съм, че когато някой иска даден тръбопровод да стане атрактивен за някого, той трябва да създаде такива условия, че да бъде изгодно на производителя на газ. Тук не става въпрос за това дали сме приятели и братя, а за това, че на производителят трябва да му бъде изгодно да работи. Според мен ще изхождаме от тези съображения.

Знаем, че първите количества, които ще захранят „Набуко“ ще дойдат от Азърбайджан. Кога ще дойдат те и колко са?

Засега по въпроса няма нито меморандуми, нито договори. Смята се, че потенциалните възможности на Азербайджан са достатъчни, за да може в началния етап на „Набуко“ да достави осем милиарда кубически метра. Може да достави и още 16 милиарда кубически метра – за Турция, за Гърция, за Грузия, за Русия, за Иран. От целия този обем 8 милиарда могат да бъдат доставени за „Набуко“.

Има ли някакъв натиск от Русия да не продавате на ЕС, макар и неформален?

Честно казано, никога не ни е оказван натиск. Това е, защото от 1993 година, когато започнахме националната си енергийна политика, въпреки че Русия имаше възражения, ние построихме Баку – Тбилиси – Джейхан и изведохме нефта си на Средиземно море, построихме Баку – Супса, газопровода Баку – Тбилиси – Ерзерум… Смятам, че Азербайджан провежда своя независима политика. Никой не ни оказва натиск – нито Русия, нито Иран, още по-малко пък Турция.

За вас кое ще бъде по-изгодно – да продавате на „Набуко“ или на „Газпром“? Все пак „Газпром“ съществува реално, а „Набуко“ още не е построен.

Вече казах, не знаем какви са условията нито тук, нито там. В крайна сметка ще изберем това, което е най-изгодно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *