Балкански лидери поискаха по-добро икономическо сътрудничество

Президентите на редица балкански държави поискаха вчера в Сараево по-добро икономическо сътрудничество помежду им, за да бъдат преодолени последиците от световната икономическа криза и за по-ефективно участие на европейския пазар, предаде АФП.

„Крайно време е да подновим нашите стари връзки и да създадем нови. Трябва да вървим заедно“ към европейския пазар, който е много по-конкурентен, заяви хърватският президент Стипе Месич на регионален икономически форум в Сараево. „Условието за подновяване на тези връзки е да се противопоставим енергично на професионалните пазители на омразата по всички краища“, допълни хърватският президент, имайки предвид някои националисти в района на Балканите, които през 90-те години на миналия век бяха разкъсани от кървави конфликти.

На форума участваха освен хърватският президент, президентите на Черна Гора, Филип Вуянович, на Албания, Бамир Топи, членът на председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич и българският вицепрезидент Ангел Марин. Икономиките на страните от Югоизточна Европа, включително на държавите членки на ЕС, с изключение на Албания, ще се свият през 2009 г., някои от които до 8%, според представен на форума официален доклад.

„Югоизточна Европа не успя да устои на световната икономическа криза и ще има нужда от цяла година, за да стигне до нулата през следващата година“, заяви един от авторите на доклада Златко Лагумджия. Според него мнозинството от тези страни може да очакват „леко увеличение“ на Брутния вътрешен продукт през 2010 г. Албания може да отбележи растеж от 2%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *