Банка ДСК най-добра за 2014 година, според Форум Банки Инвестиции Пари

Поредната годишна класация на Форум „Банки Инвестиции Пари“ определи Банка ДСК за най-добрата кредитна институция у нас за 2014 година, както и за най-печеливша банка. Лидерската позиция Банка ДСК заема за трета поредна година.

Класацията на Форум „Банки Инвестиции Пари“ се извършва по прозрачна методология, която е съгласувана и приета като обективна от всички банки в България. Методологията не се променя във времето и позволява не само обективна оценка на финансовите институции за всяка отделна година, но и съпоставимост на тяхното представяне в отделните години на класацията.

Годишната класация е основана единствено на финансовите показатели на банките и не се влияе от никакви други фактори и лобистки интереси, което и изгради безспорен авторитет и доверие сред заинтересованите от обективна оценка страни, уточняват от Форума.

Ето и класацията:

Най-Добра Банка 2014

Рейтингът за Най-добра банка е сборна оценка от 12 показателя: 1. Възвращаемост на активите; 2. Нетен лихвен марж; 3. Отношение Собствен Капитал към Среден Размера на Активите; 4. Отношение Текущи Активи към Общо Активи; 5. Коригирано ниво на ливъридж; 6. Динамика на привлечените депозити за оценяваната година; 7. Динамика на Собствения Капитал; 8. Дял на депозитите на граждани в общите депозити; 9. Отношение Среден Размер на Кредитния Портфейл към Среден Размер на Активите; 10. Общо Активи; 11. Собствен Капитал; 12. Възвращаемост на Собствения Капитал.

Най-бързо растяща банка 2014

Рейтингът за Най-бързо растяща банка е сборна оценка от 6 показателя за банките: 1. Динамика на активите за оценяваната година в %; 2. Динамика на кредитния портфейл за оценяваната година в %; 3. Динамика на привлечените средства за оценяваната година в %; 4. Динамика на активите в абсолютни стойности; 5. Динамика на кредитния портфейл в абсолютни стойности; 6. Динамика на привлечени средства в абсолютни стойности.

Най-печеливша банка 2014

Рейтингът за Най-печеливша банка е сборна оценка от 5 показателя за банките: 1. Възвръщаемост на собствения капитал; 2. Възвръщаемост на активите; 3. Нетен лихвен марж; 4. Отношение на Доходи от Такси и Комисионни към Среден Размер на Общо Активи; 5. Нетна печалба.

Най-добре управлявана банка 2014

Рейтингът за най-добре управлявана банка е сборна оценка от 9 показателя за банките: 1. Възвръщаемост на активите; 2. Нетен лихвен марж; 3. Отношение Собствен Капитал към Среден Размер на Активите; 4. Отношение на Текущи Активи към Общо Активи; 5. Коригирано ниво на ливъридж; 6. Динамика на привлечени депозити за оценяваната година; 7. Динамика на Собствения Капитал; 8. Отношение Среден Размер на Кредитния Портфейл към Среден Размер на Активите; 9. Възвръщаемост на собствения капитал.

Организаторите на класацията уточняват, че оценяването се извършва на база резултатите от последните 3 години. За всяка от годините се сумират точките по всички критерии и се получава общ брой точки. Всяка от отделните години участва в модела с различно тегло – за последната година – 70%, за предходната – 20%, за най-отдалечената – 10%. За всяка от годините се умножават получените точки по теглото и получените претеглени резултати се сумират. Призово място се присъжда на банката, чиито сбор е най-висок. Всеки от критериите за оценка участва с равно тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *