Банка Пиреос България няма да разпределя дивидент тази година

На Редовно общо събрание на акционерите на Банка Пиреос България, проведено на 28 април, 2009 година, беше взето решение печалбата на Банката за 2008 година, която след данъчно облагане възлиза на над 59милиона лева (59 774618 лева), да не се разпределя като дивидент. Общото събрание на акционерите на банката реши 1/10 от тази сума да бъде заделена за фонд „Резервен”, а останалата част да остане изцяло на разположение на банката като се включи в собствения капитал (капиталовата база) на банката.

Банка Пиреос България отчита увеличение на печалбата за 2008 година до 59774 хиляди лева, сравнено с 51500 хиляди лева за 2007 година. Активите на банката бележат ръст от близо половин милиард лева, достигайки 4,141милиарда лева, сравнено с 3,6 милиарда лева година по-рано. Раздадените кредити също бележат леко покачване, достигайки 3,711милиарда лева, в сравнение с 3,143милиарда през 2007 година.

Финансова група Пиреос:

„2009 година се очертава като година на рецесия за водещите световни икономики и период с нисък и дори нулев ръст на икономиката в Гърция. При тези условия на значителен макроикономически дисбалансфинансова Група Пиреос съобрази своята политика с дадените обстоятелства, фокусирайки се върху поддържането на високи нива на ликвидност и капиталова адекватност като в същото време намали драстично оперативните разходи. Групата Пиреос насочи вниманието си към подобряване на предлаганите услуги, както и запазване високото качество на кредитния портфейл чрез прилагане на предпазлива кредитна политика. Кредитната експанзия на пазара ще бъде неминуемо ограничена в сравнение с предишните години. Въпреки това настоящата криза е възможност за рационализация, пренареждане на ресурсите и излизане от нея с подобрен потенциал и динамика. Групата Пиреос работи усилено в тази насока. „ – заяви г-н Михалис Салас, Председател на Борда на Директорите на финансова група Пиреос на Редовното общо събрание на акционерите наГрупата Пиреос, проведено в Атина.

На събранието бе взето решение за увеличаване на провизиите с 215 милиона евро в добавка към 173 милиона евро, които бяха предвидени за провизии за 2009 година. Нетната печалба на Групата с изключение на допълнителните провизии достига 530 милиона евро за 2008 година, което е 5% повишение в сравнение с 503 милиона евро печалба за 2007 година. Към края на декември 2008 година активите на Групата достигат 54.9 милиарда евро, което е увеличение с 18% в сравнение с 2007 година.

За Банка Пиреос България:

Банка Пиреос България, част от финансова група Пиреос, е една от най-динамично развиващите се финансови институции в България. Тя е универсална банка, специализирана в корпоративно банкиране, банкиране на дребно, финансови услуги за малки и средни предприятия, капиталови пазари, инвестиционно банкиране и лизинг. В България Банка Пиреос оперира от 1994 г. В началото на 2005 г. Банка Пиреос закупува Евробанк АД и в момента се нарежда сред десетте най-големи банки в страната. Тя разполага с клонова мрежа от 97 клона в цялата страна и притежава активи за над 2.52 милиарда евро.

Банка Пиреос България е носител на наградата „Финансов продукт на годината за 2005, 2006 и 2007 г.” от Международното финансово изложение „Банки, Инвестиции, Пари”, както и на първа награда в категорията „Най-добра печатна реклама” от Годишните награди на Българската асоциация по маркетинг за 2005 г. През 2006 г. Банка Пиреос получи още две много престижни отличния – „Бранд Мениджър на годината 2006” в категория глокална марка и „Банкер на годината 2006” от ежегодните награди на вестник „Банкер”.
През 2008 Банка Пиреос България получи международна награда2007 EUR Straight-Through Processing (STP) Excellence Award от Deutsche Bank AG; отличена е с награда вкласацията Business Superbrands за България за 2007-2008 г., както и с награда в категория „Динамика на развитието” на ежегодното издание на конкурса „Банка на годината”

За финансова група Пиреос:

Финансова група Пиреос е една от най-активните финансови организации в Гърция и Югоизточна Европа. Основана през 1916 г., днес финансова група Пиреос притежава група от компании, които притежават собствено ноу-хау в областите на частно банкиране, малки и средни предприятия, капиталови пазари, инвестиционно банкиране, лизинг и шипинг. Финансова група Пиреос има нарастващо международно присъствие, фокусирано върху Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, но има центрове и в Лондон и Ню Йорк. Активите и възлизат на 54,890 милиарда евро към края на декември 2008. Финансова група Пиреос има повече от 900 клона в Гърция, Кипър, Египет, Албания, България, Румъния, Сърбия, Украйна, Великобритания и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *