Банка Пиреос с два нови кредита за малък и среден бизнес

Банка Пиреос пуска на пазара два нови продукта за малък и среден бизнес: кредит за оборотен капитал и кредит за финансиране на инвестиционни проекти.

Изискванията към кредитополучателите и за двата вида кредити са:

– да са представители на фирми с малък или среден бизнес, които имат чиста кредитна история, т.е. нямат просрочени задължения към държавата, банки или доставчици и

– да развиват дейност в сектора поне две години.

От 20 000 лв. до 250 000 лв. или равностойността им в евро можете да получите, ако се възползвате от новия кредит за оборотен капитал на Банка Пиреос. Размерът на кредита плюс размера на всички останали кредити от други банки не може да надвишава 50% от официалния годишен оборот на фирмата през последната година.

Банка Пиреос предлага на своите клиенти няколко схеми за погасяване на кредита:

• До 12 месеца с погасителен план и гратисен период до 6 месеца.

• До 12 месеца за револвиращ кредит

Минималната лихва при първите две схеми е 7.5% при кредити в лева и 7% при кредити в евро.

• До 5 години без гратисен период и с месечни вноски.

При тази схема размерът на минималната лихва е 8% при кредити в лева и 7.5% при кредити в евро.

• До 5 години, с гратисен период до 12 месеца и с месечни вноски през останалия период.

Лихвата в този случай е минимум 9% при кредити в лева и 8.5% при кредити в евро.

Размерът на лихвата по кредита за оборотен капитал се определя както от размера на кредита, така и от размера и вида на обезпечението.

Таксата за обслужване на кредита е 1% годишно, като при редовно погасяване на вноските през последните 12 месеца, тя може да бъде намалена на половина.

Обезпечението по кредита е жилищен, търговски или индустриален недвижим имот.

Кредитите за финансиране на инвестиционни проекти се отпускат за:

• Покупка, строителство, довършителни работи или ремонт на производствени или складови помещения или лаборатории;

• Покупка, строителство, довършителни работи или ремонт на магазини или офиси;

• Покупка на нови машини или оборудване.

Максималният размер на кредита е 300 000 лв. или тяхната равностойност в евро, а клиентите могат да усвоят кредита еднократно или на удобни за тях траншове. Кредитите се погасяват на равни месечни анюитетни вноски, като клиентите сами определят подходящия за тях срок на погасяване – между 36 и 84 месеца.

При кредити за покупка на офис или магазин, участието на банката достига до 100% от покупната цена, но не повече от 80% от пазарната оценка на недвижимия имот. За всички останали случаи размерът на банковото участие е до 70% от стойността на проекта, според оценка на одобрен от банката оценител.

Размерът на лихвата се определя както от размера на кредита, така и от размера и вида на обезпечението. Минималният размер на лихвата при кредитите за финансиране на инвестиционни проекти е 7.5% при кредити в лева и 7% при кредити в евро.

Гратисен период между 6 и 12 месеца ползват клиентите, получили кредити за покупка, строителство или ремонт на магазини, офиси, складове или производствени помещения, както и за кредити за довършителни работи по складове или производствени помещения.

Таксата за обслужване на кредита е от 1% до 1,5 % годишно, като при редовно погасяване на вноските през последните 12 месеца, тя може да бъде намалена на половина.

Подобно на кредита за финансиране на инвестиционни проекти за оборотен капитал, обезпечението по кредита за финансиране на инвестиционни проекти е жилищен, търговски или индустриален недвижим имот.

За да популяризира двата нови продукта за малък и среден бизнес, Банка Пиреос стартира широка рекламна кампания в страната.

Банка Пиреос има дългогодишни традиции в кредитирането на малкия и среден бизнес и има сериозен принос за неговото развитие. Банката предлага широка гама съвременни банкови продукти за малки и средни предприятия, както и специализирани решения съобразени със специфичните характеристики на отделните отрасли.

Новите кредити за малък и среден бизнес са резултат както от непрестанните усилия на Банка Пиреос да задоволява променящите се нужди на своите клиенти, така и на нейното желание и готовност да подкрепи българския бизнес в момент, когато той се нуждае от това най-много – на прага на членството на България в Европейския съюз.

За финансова група Пиреос

Финансова група Пиреос е една от най-динамично развиващите се финансови организации в Югоизточна Европа. Тя притежава активи на обща стойност 23.5 милиарда евро и клонова мрежа от 450 клона. Групата предлага пълната гама от съвременни банкови и финансови продукти и услуги, сред които потребителско банкиране, финансиране на малки и средни предприятия, корпоративно банкиране, капиталови пазари, инвестиционно банкиране, лизинг и финансиране на шипинг секторa.

За Банка Пиреос

Банка Пиреос, поставила началото на финансовата група, е основана през 1916 г. Днес банката стои начело на група компании, които предлагат пълната гама от съвременни банкови и финансови продукти и услуги, както на Източноевропейския пазар (България, Румъния, Сърбия и Албания), така и в Египет, Лондон и Ню Йорк.

В България Банка Пиреос оперира от 1994 г. В началото на 2005 г. Пиреос закупува Евробанк АД и в момента се нарежда сред десетте най-големи банки в страната.

Банка Пиреос е носител на наградата „Финансов продукт на годината” в категория „Кредитни продукти и финансиране” от тазгодишното издание на Международното финансово изложение „Банки, Инвестиции, Пари”, както и на първа награда в категорията „Най-добра печатна реклама” на Годишните награди на Българската асоциация по маркетинг за 2005 г.

Повече информация за финансова група Пиреос, можете да получите от сайта на групата www.piraeusbank.gr.

Преслава Георгиева

E-mail: preslava.g@actionprgroup.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *