Банка предвижда разпад на еврозоната

Финансовата криза в еврозоната, предизвикана от бюджетните затруднения на Гърция, има структурен характер, който води валутния съюз към неизбежно разпадане.
Такова становище изрази една от най-големите европейски банки Сосиете женерал (Societe Generale), цитирана от ИТАР-ТАСС и агенция Блумбърг.

В аналитичен доклад на банката, разпространен днес в Лондон, се отбелязва, че южните европейски държави сега са в сложна ситуация, като високият за техните икономики курс на еврото намалява конкурентоспособността им и води до общ икономически спад. При тези условия разпадането на еврозоната е неизбежно, подчертават банковите експерти.

Сегашните проблеми на Гърция, Португалия и Испания са резултат от продължителното поддържане на ниски лихви в еврозоната, което е довело да прегряване на националните икономики и бързо нарастване на инфлацията, се посочва в доклада.

„Дори ако правителствата на тези страни успеят да намалят бюджетните дефицити, ниската конкурентоспособност на икономиките няма да позволи бързо да стабилизират положението си. От своя страна възможното предоставяне на финансова помощ за Гърция от ЕС само ще отложи разпадането на еврозоната“, твърди Сосиете женерал.

Банката отбелязва също в доклада си, че разпространяването на финансовата криза в еврозоната може да доведе до социално недоволство в ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *