Банкерсите бонуси – разсрочени

Министрите на финансите на Г-20, коитовчера заседаваха в Лондон, постигнаха компромис по въпроса за тавана върху бонусите на банкерите, предаде Франс прес.

Компромисът се изразява в това, че министрите от Г-20 приемат принципа за разсрочено изплащане на бонусите и за по-голяма прозрачност по този въпрос. Те записаха това в заключителната си декларация. Министрите обещаха освен това да обмислят въпроса за въвеждането на евентуален таван върху бонусите на банкерите. По принцип американците са враждебно настроени към въвеждането на таван върху тези финансови възнаграждения, които сега могат да варират.

Французите и германците обаче енергично подкрепят тази идея. Очаква се, че постигнатият компромис ще удовлетвори всички страни. В декларацията се споменава за необходимост от нови мерки във връзка с намаляване на бонусите на банкерите, за което настояваха французите и германците, но таван така и не се въвежда, както поискаха американците.

Компромисът бил постигнат след трудни разговори, състояли се тази сутрин, съобщи за Франс прес източник, запознат с хода на преговорите в Лондон. В тези трудни разговори участвали всички министри на финансите Г-20.

По време на почивката американският министър на финансите Тимъти Гайтнър и френската министърка на икономиката Кристин Лагард в крайна сметка са се уговорили какво да съдържа финалната декларация във връзка бонусите на банкерите. Министрите на финансите на Г-20 са постигнали също така съгласие да продължат програмите за стимулиране на икономическия ръст. Те обаче са все още предпазливи за перспективите пред икономическия растеж и заетостта, предаде Франс прес.

Министрите обещаха да позволят на развиващите се страни да имат по-голяма тежест във връзка с приемането на решения за регулиране на международната финансова система, предаде Асошиейтед прес. Финансовите министри на страните от Г-20 заявиха също така готовност да приемат санкции от март 2010 г. срещу данъчните убежища, които отказват да спазват международните стандарти, предаде Франс прес. Министрите обявиха голям напредък в укрепването на международните финансови институции и казаха, че могат да вложат в това укрепване 850 милиарда долара от допълнителните средства, които бяха одобрени през април тази година по време на срещата на върха на Г-20 в Лондон, предаде Франс прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *