Банките в Европа и скандинавските страни въведоха нова система за сигурност

Кражбата на пароли към банкови сметки е постоянен проблем, а пръстовите отпечатъци и системите за разпознаване на гласа все още са далеч в бъдещето. Тогава как банките могат да проверяват хилядите си клиенти, които използват мобилни приложения? Един от начините е чрез тяхното поведение, или поне чрез техния маниер на писане, съобщава сп. Forbes.
Банките в Европа и скандинавските страни вече пускат в действие нова тефхнология за сигурност на своите мобилни приложения. Тя следи скоростта и натиска, с който клиентите въвеждат своя ПИН код в смартфоните си. По този начин, дори ако някой знае ПИН кода ви, той не би бил в състояние да го въведе по същия начин, със същия ритъм или натиск, който вие оказвате върху клавишите на смартфона.
„Ние наблюдаваме малките неща“, казва Нийл Костиган, основател на Behaviosec, шведска система за банкова сигурност. Изследва се начинът на боравене с клавишите, кои бутони докосвате случайно, кога правите пауза, добавя той.
Скандинавските банки, включително Danske Bank в момента изпробват технологията Behaviosec и намират, че тя работи изключително добре. Така до края на годината всеки интернет клиент на банка в Швеция, Норвегия и Дания, ще бъде проверяван двойно, а не само по своя ПИН код, казва Костиган. Така ще бъдат събирани данни за милиони клиенти. Тестовете показват, че този тип банкова проверка постига 99,7% точност. Интерес към технологията има от страна на американските доставчици и самите производители на смартфони. Системата ще позволи да се добави нов слой сигурност за приложенията и смартфоните, който ще гарантира много по-труден достъп на измамниците до данните за банковите сметки. Хакерите могат да поставят в риск от кражба на бази данни и пароли милиони потребителски акаунти, но за тях е далеч по-трудно да предвидят поведението на клиентите.
Според Костиган, който основава Behaviosec през 2011 г. към Технологичния университет в Швеция, целта е смартфоните да бъдат снабдени с такава технология, която разпознава кой точно ги използва на база поведение и потребителски навици, дори само по стила на натискане на клавишите.
Алгоритмите на Behaviosec могат да открият фалшив потребител в рамките на 20 до 60 секунди. В момента се работи този период от време да се скъси. Най-новото изследване на Behaviosec обръща внимание как хората държат и движат смартфона си – въз основа на данни от жироскоп и акселерометър на устройството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *